Gata cu tergiversarea dosarelor. CSM pune presiune pe magistraţi

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus ca instanţele de judecată să comunice Inspecţiei Judiciare planul de acţiune privind dosarele care se află pe rol de mai mult de 10 ani, precum şi cele de mare corupţie înregistrate acum minimum cinci ani. Măsuri similare care vizează stoparea fenomenului de tergiversare a dosarelor a vizat şi unităţile de parchet, inclusiv DNA şi DIICOT, scrie sâmbătă Mediafax.
Andrei Pricopie
13.09.2014

alte articole

Adrian Bordea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Gheorghe Muscalu, vice-preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.09.2014

Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus ca instanţele de judecată să comunice Inspecţiei Judiciare planul de acţiune privind dosarele care se află pe rol de mai mult de 10 ani, precum şi cele de mare corupţie înregistrate acum minimum cinci ani. Măsuri similare care vizează stoparea fenomenului de tergiversare a dosarelor a vizat şi unităţile de parchet, inclusiv DNA şi DIICOT, scrie sâmbătă Mediafax.

Din analiza datelor statistice, CSM a constatat că la sfârşitul anului 2013 la nivelul Ministerului Public erau înregistrate 3.799 de dosare mai vechi de cinci ani de la data înregistrării, cele mai mult fiind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, respectiv 1.700. Potrivit aceloraşi date statistice la Parchetul de pe lângă instanţa supremă, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, existau 56 de astfel de dosare, la Direcţia Naţională Anticorupţie erau 52 de cauze, iar la DIICOT existau 234 de dosare mai vechi de cinci ani de la data sesizării.

"Secţia de judecători a dispus ca instanţele judecătoreşti să comunice până în 31 octombrie Inspecţiei Judiciare planul de acţiune atât cu privire la dosarele mai vechi de 10 ani de la data înregistrării în sistemul instanţelor judecătoreşti, precum şi a dosarelor de mare corupţie a căror durată este mai mare de cinci ani de la data înregistrării în sistemul informatic al instanţelor judecătoreşti", reiese dintr-o decizie luată în acestă săptămână de Secţia de judecători a CSM.

Potrivit aceleiaşi decizii, instanţele sunt obligate să transmită Inspecţiei Judiciare şi modul în care au fost implementate măsurile dispuse astfel încât să fie eficientizat actul de justiţie. Totodată, este necesar ca fiecare judecător să îşi stabilească o agendă de lucru privind controlul şi gestionarea dosarelor pe care le are în lucru, astfel că magistraţii trebuie să aibă în vedere prioritizarea soluţionării cauzelor aflate în lucru în funcţie de vechimea acestora.

După ce va colecta aceste date, Inspecţia Judiciară va întocmi un raport, care va fi apoi prezentat Secţiei de judecători a CSM, iar dacă va fi necesar, inspectorii judiciari vor declanşa cercetări disciplinare împotriva judecătorilor care au tergiversat soluţionarea dosarelor.

O măsură similară a fost deja luată de CSM, în sensul că unităţile de parchet, inclusiv DNA şi DIICOT, care nu vor soluţiona dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la răspundere, în eventualitatea în care inspectorii judiciari vor descoperi că întârzierile au la bază diverse motive imputabile.

Inspecţia Judiciară a realizat un raport care a avizat "verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării". Raportul a fost aprobat de Secţia pentru procurori a CSM, iar una dintre măsurile ce urmează a fi implementate este aceea de efectuare a unui control de Inspecţia Judiciară în termen de şase luni de la aprobarea prezentului raport, urmând ca în situaţia constatării neluării măsurilor necesare, din motive imputabile, în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării să fie stabilite răspunderi.

O altă măsură aprobată de CSM în urma propunerii Inspecţiei Judiciare constă în exercitarea unei supravegheri eficiente de către procurorii cu funcţii de execuţie, cu privire la activitatea de cercetare penală realizată în dosarele mai vechi de cinci ani. Acest lucru se va realiza prin întocmirea de dispoziţii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetărilor, precum şi verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii.

"În situaţia în care nu sunt respectate aceste dispoziţii ale procurorului se va proceda, după caz, la sesizarea conducătorului organelor de cercetare penală, aplicarea sancţiunii amenzii judiciare, ori formularea de propuneri pentru retragerea avizului de lucrător de poliţie judiciară", se precizează în Raportul IJ.

O altă măsură propusă de inspectorii judiciari şi aprobată de CSM are în vedere efectuarea periodică de către procurorii cu funcţii de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de cinci ani şi monitorizarea permanentă a modului în care procurorii efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetărilor penale în aceste cauze, pentru evitarea situaţiilor de prelungire nejustificată în timp a soluţionării acestora.

"Totodată, este necesar ca procurorii cu funcţii de conducere să identifice acele metode care să conducă la reevaluarea modului de lucru al procurorilor în vederea stabilirii unor priorităţi care să realizeze un echilibru al cauzelor soluţionate, ţinându-se seama de vechimea înregistrării acestora la parchet, de soluţiile ce urmează să fie adoptate şi de termenul procedural prevăzut de dispoziţiile articolului 322 din Codul de procedură penală, precum şi de cel instituit de dispoziţiile articolului 154 Cod penal referitor la termenele de prescripţie a răspunderii penale", se menţionează în măsurile dispuse.

Inspecţia Judiciară a prezentat raportul ce are ca obiect "verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării". Verificările au fost efectuate de către inspectorii judiciari în perioada 10 martie -11 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor