Galaxiile "fasole verde" conţin găuri negre pe moarte
alte articole
Un nou tip rar de galaxie, numit "galaxia fasole verde", a fost descoperit strălucind în spaţiul îndepărtat.
Mischa Schirmer, un astronom de la Observatorul Gemini, analiza galaxiile îndepărtate din imaginile capturate de telescopul Canada-Franţa-Hawaii, când a observat o galaxie verde neobişnuită.
Împreună cu echipa sa de cercetare, el a investigat strălucirea verde şi a constatat că acesta era cauzată de o gaură neagră. Galaxiile au adesea o strălucire în centrul lor datorită gazelor care înconjoară o gaură neagră, dar în acest caz întreaga galaxie era strălucitoare.
Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că gaura neagră din centrul ei era mult mai activă înainte, dar acum era pe moarte, lăsând în urmă un câmp mare de gaze strălucitoare. Culoarea verde vine de la oxigen, care străluceşte în culoarea verde atunci când o gaură neagră îl ionizează.
Echipa şi-a continuat cercetările şi a descoperit încă 16 galaxii fasole verde. Prima galaxie găsită de Schirmer, numit J2240, este situată la aproximativ 3,7 miliarde de ani lumină distantă, în constelaţia Vărsător.
"Aceste regiuni strălucitoare sunt probe fantastice în încercarea de a înţelege fizica galaxiilor - e ca şi cum am pune un termometru medical unei galaxii foarte îndepărtate", a declarat Schirmer într-un comunicat de presă.
"De obicei, aceste regiuni nu sunt nici foarte mari, nici foarte luminoase, şi pot fi văzute numai în galaxiile din apropiere. Cu toate acestea, în aceste galaxii descoperite recent ele sunt atât de mari şi de luminoase încât pot fi observate în detaliu, în ciuda distanţelor lor mari."
Galaxiile fasole verde sunt foarte rare – în medie există doar una într-un cub de spaţiu de aproximativ 1,3 miliarde de ani-lumină.
Numele lor provine din faptul că arată ca versiuni mai mari ale galaxiilor mazăre verde. Cu toate acestea, ele nu au legătură cu galaxiile mazăre verde, care sunt galaxii mici de culoare verzuie şi care găzduiesc stele ce se dezvoltă rapid.
Cercetarea a fost publicată în Jurnalul de Astrofizică.