Centrul unui Quasar observat în detalii fără precedent

Trei telescoape de pe două continente au fost conectate pentru a capta cele mai clare imagini captate vreodată ale centrului luminos al unei galaxii îndepărtate.
Imagine artistică a cuasarului 3C 279. (ESO / M. Kornmesser)
Belinda McCallum
20.07.2012

Trei telescoape de pe două continente au fost conectate pentru a obtine cele mai clare imagini captate vreodată ale centrului luminos al unei galaxii îndepărtate.

Quasar-ul 3C 279 se află la peste 5 miliarde de ani-lumină de Pământ, şi este gazda unei găuri negre supermasive, cu o masă de 1 miliard de ori mai mare ca cea a Soarelui.

Utilizând interferometria cu bază foarte lungă (VLBI), o echipă internaţională de astronomi a stabilit o legătură între Atacama Pathfinder Experiment (APEX) din Chile, şi două telescoape din Statele Unite: Array Submillimeter (SMA), din Hawaii, şi Telescopul Submillimeter (SMT), din Arizona.

În mod eficient cele trei telescoape au devenit unul singur, la fel de mare ca distanţa care le separă.

Observaţiile sunt de 2 milioane de ori mai fine decât ochiul uman, cu o claritate de aproximativ 8 miliarde la un grad.

Această realizare este un pas important spre proiectul Telescopul Event Horizon, care are scopul de a conecta mai multe telescoape şi de a reda imaginea umbrei găurii negre din centrul Căii Lactee, printre altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor