Un ”gol” imens în spaţiu ar putea fi legătura cu un univers diferit de al nostru

Un gol în spaţiu la o distanţă de 6-10 miliarde de ani lumină.
Un gol în spaţiu la o distanţă de 6-10 miliarde de ani lumină. (Shuttershock)

Dacă veţi părăsi această lume şi veţi călători între 6 miliarde şi 10 miliarde de ani lumină către constelaţia Eridanus, veţi da de un perete cosmic gigant de... nimic.

Golul descoperit în spaţiu la 1 miliard de ani lumină a dezorientat mulţi oameni de ştiinţă atunci când a fost descoperit în 2007, însă apoi a mai fost descoperit unul la o distanţă de 3,5 miliarde de ani lumină în 2009. Aceste goluri nu pot fi încă explicate de înţelegerea curentă a evoluţiei şi structurii universului.

Se presupune că golurile mai mici s-au format printr-o mişcare gravitaţională în urma Big Bang-ului. Însă spaţiile goale de o asemenea mărime nu ar fi putut fi formate în timpul ce a urmat Big Bang-ului, deoarece ar necesita mult mai mult timp.

Deci ce sunt ele?

Ele nu conţin nici galaxii, nici ciorchini de galaxii iar o scanare infrasonică a arătat că spaţiul din Eridanus este "rece", ceea ce ne dă de înţeles că îi lipseşte materia neagră, explică un articol din New Scientist.

”Astrofizica actuală nu poate explica o gaură cosmică atât de gigantică. Este, fără îndoială, amprenta unui univers aflat la marginea universului nostru”, explică Laura Mersini-Houghton, un cercetător din partea Universităţii Carolina de Nord.

Astronomii au emis mai multe teorii privind golurile din spaţiu însă n-au ajuns la nicio concluzie. Acestea rămân încă un mister.