Găgăuzii organizează referendum pe tema politicii externe a R. Moldova

Găgăuzia
Găgăuzia (ro.wikipedia.org)
Loredana Diacu
02.02.2014

Autorităţile regiunii separatiste Găgăuzia i-au convocat dumincă la urne pe cetăţeni. Alegătorilor din Găgăuzia li se cere să se pronunţe cu privire la politica externă a Moldovei şi la o eventuală independenţă a regiunii găgăuze.

În cadrul referendumului, locuitorii Găgăuziei trebuie să răspundă la întrebarea: "Care este vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova cu care sunteţi de acord?" având trei variante de răspuns:

1. Sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

2. Sunt de acord cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală

3. Sunt de acord cu păstrarea statutului de stat neutru şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie cu ţările UE şi cele UV

Concomitent, deputaţii găgăuzi au decis să desfăşoare şi referendumul de aprobare a Legii cu privire la statutul autonomiei găgăuze. Aceasta prevede ca, în cazul în care Republica Moldova pierde statutul de stat independent şi suveran, Găgăuzia devine republică independentă.

Decizia organizării referendumului a fost luată la iniţiativa başcanului (guvernatorului) Găgăuziei, Mihail Formuzal.

Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti a declarat că această iniţiativă "este îndreptată împotriva cursului european al ţării" iar prim-ministrul Iurie Leancă a reamintit başcanului autonomiei că "politică externă este prerogativa autorităţilor de la Chişinău".

Chişinăul a respins referendumurile, iar Procuratura Generală a Republicii Moldova a deschis dosare penale pe numele unor oficiali găgăuzi pentru încălcarea Constituţiei. În plus, decizia Adunării Populare privind organizarea referendumului a fost invalidată şi de tribunalul local de la Comrat, care a decis că legislativul local nu are astfel de competenţe.

„Referendumul este unul ilegal, sigur că autorităţile de la Comrat au depăşit limitele competenţelor sale, nu poate să aibă efect un astfel de referendum, pentru că rezultatele lui nu ar putea fi recunoscute”, a declarat Igor Corman, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, citat de digi24.

Referendumul organizat de Găgăuzia nu va avea valoare juridică, iar rezultatele acestuia vor fi utilizate cel mai probabil ca argument politic în campania electorală, consideră şi expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu. Presa de la Chişinău apreciază că referendumul, aşa lipsit de valoarea juridică cum este, reprezintă "o palmă dată Chişinăului."

În ultimul timp se remarcă o creştere a numărului provocărilor în regiunea găgăuză, cu sprijinul autorităţilor de la Kremlin, care au speculat şi manipulat situaţia din Găgăuzia şi Transnistria pentru a încerca să schimbe orientarea pro-europeană a autorităţilor de la Chişinău, apreciază analiştii politici moldoveni.

La începutul lunii octombrie, de exemplu, Adunarea Populară a Găgăuziei a hotărât să interzică utilizarea noţiunii "limba română" pe teritoriul autonomiei. Iniţiativa propusă de către deputatul Ivan Burgudji a fost aprobată cu unanimitate de voturi. Mai mult, Mihail Formuzal vrea ca în instituţiile de învăţământ din regiune să nu se mai studieze nici istoria românilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor