"Revoluţia de catifea" a PCRM a eşuat şi acesta s-a redirecţionat spre Găgăuzia

Găgăuzia
Găgăuzia (ro.wikipedia.org)

"După eşecul Revoluţiei de Catifea la nivel naţional, Partidul Comuniştilor (PCRM) a considerat că poate testa astfel de scenarii în regiunea găgăuză", consideră preşedintele parlamentului, Igor Corman.

Acesta a spus marţi, în cadrul unui briefing, că "evenimentele din Găgăuzia au un scop electoral clar definit, deoarece în anul curent în regiune vor avea loc alegerile şefului regiunii". "Este evident că în această situaţie participă forţele politice de la Chişinău. Este un fapt cunoscut, că nu doar reprezentanţii PCRM, dar şi deputaţii-comunişti din parlament sunt foarte activi în acest plan", a spus speakerul.

Potrivit lui Corman, "judecătoria Comrat a dat un răspuns clar la decizia de desfăşurare a referendumului în autonomie şi o altă opinie nu poate exista". "Există decizia că astfel de referendumuri sunt ilegale. Conducerea Comratului şi-a depăşit atribuţiile şi astfel de referendumuri nu vor avea nici un efect, deoarece rezultatele acestora nu pot fi recunoscute", a menţionat şeful parlamentului.

Speakerul şi-a exprimat speranţa că părţile se vor aşeza la masa de negocieri "indiferent de apartenenţa politică" şi vor ajunge la un numitor comun. "Cu regularitate desfăşurăm dialoguri cu conducerea Găgăuziei şi este important să nu ne oprim la aceasta. Există probleme artificiale, speculate în regiune de anumite forţe politice, deoarece este în beneficiul lor, însă, există şi anumite probleme pentru care trebuie să găsim modalităţi de soluţionare", este convins Corman.

Democratul nu a trecut cu vederea şi situaţia din regiunea transnistreană, unde sunt blocate conturile bancare ale liceului din Tiraspol aflat în subordinea Chişinăului. Speakerul şi-a exprimat speranţa că părţile vor reuşi să soluţioneze problema fără a recurge la măsuri radicale. "Cu regret, nu este prima situaţie de acest gen, direcţionată împotriva şcolilor moldoveneşti. Aceste şcoli se află în subordinea Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova şi orice acţiuni în privinţa acestor şcoli trebuie coordonate cu Chişinăul oficial. Vor vorbi cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi ştiu să din partea noastră a fost propus desfăşurarea în cel mai apropiat timp a şedinţei grupului de lucru, pentru a găsi o soluţie în privinţa problemei în cauză", a spus Corman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe