R.Moldova: Autorităţile găgăuze, citate la poliţie pentru intenţia de a organiza un referendum (presa)

Toţi reprezentanţii Adunării Populare din Găgăuzia au fost citaţi la Inspectoratul General de Poliţie din Chişinău pentru a da explicaţii pe marginea deciziei de a organiza un referendum în regiune pe 2 februarie, scrie Ziarul Naţional.
(FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.01.2014

Toţi reprezentanţii Adunării Populare din Găgăuzia au fost citaţi la Inspectoratul General de Poliţie din Chişinău pentru a da explicaţii pe marginea deciziei de a organiza un referendum în regiune pe 2 februarie, scrie Ziarul Naţional.

Sursa aminteşte că Adunarea Populară de la Comrat este învinuită că nu a respectat decizia judecătorească prin care a fost suspendată hotărârea de organizare a referendumului din 2 februarie. Potrivit procurorilor, prin acţiunile respective sunt încălcate prevederile Constituţiei, ale Codului Electoral şi ale altor acte legislative. Adunarea Populară a decis anterior să organizeze un referendum privind orientarea politicii externe a Republicii Moldova.

'Ziarul de Gardă' scrie despre 'liniştea' din dosarele miniştrilor. În 2013, în plină criză politică, opinia publică era informată despre mai multe dosare penale în privinţa unor miniştri sau secretari de stat. În 2014, un singur dosar penal care vizează un ministru cercetat atunci se află în instanţa de judecată, doar că, din vară şi până în prezent, nu a avut loc nicio şedinţă de judecată dusă la final, pentru că de fiecare dată a lipsit procurorul sau judecătorul. Dosarul care se află în judecată este cel pe numele ex­ministrului finanţelor Veaceslav Negruţă. Dosarul fostului ministru al culturii Boris Focşa, bănuit că a facilitat privatizarea unor monumente arhitectonice din centrul Chişinăului, este încă în faza urmăririi penale.

'Bani americani pentru o afacere în stil moldovenesc', titrează 'Adevărul', care scrie despre un antreprenor care a obţinut, printr-un program american, un credit de aproape jumătate de milion de dolari pentru construcţia unui depozit frigorific la Străşeni, fără a avea însă toate actele în regulă. Deocamdată, afacerea este 'îngheţată' din cauza unui conflict cu autorităţile locale. În aceste condiţii, nu este clar cum a reuşit compania să obţină un credit atât de consistent. Reprezentanţii programului Compact susţin că beneficiarii sunt selectaţi riguros.

'Timpul' scrie despre hotărârea guvernului de a aloca o jumătate de miliard de lei (peste 30 de milioane de dolari) pentru repararea mai multor drumuri naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor