Gabriel Comănescu: Radu Mazăre cheamă la ordin Guvernul. „Din punctul meu de vedere, sunt şantajaţi”

Comunitatea portuară a susţinut, joi, o conferinţă de presă având ca subiect transferul unui pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Primăria Constanţa. În acest context, s-a vorbit şi despre posibila listare la Bursă a unui pachet de acţiuni. Au fost prezenţi: reprezentantul Organizaţiei Patronale „Operatorul Portuar” Constanţa, Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere (GSP), Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), precum şi alţi directori de companii, oameni de afaceri, relatează Ziua de Constanţa.
Radu Mazăre (Sursa-Facebook)
Flori Mladin
16.05.2014

Comunitatea portuară a susţinut, joi, o conferinţă de presă având ca subiect transferul unui pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa, în mod gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Primăria Constanţa. În acest context, s-a vorbit şi despre posibila listare la Bursă a unui pachet de acţiuni. Au fost prezenţi: reprezentantul Organizaţiei Patronale „Operatorul Portuar” Constanţa, Gabriel Comănescu, preşedintele Grup Servicii Petroliere (GSP), Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), precum şi alţi directori de companii, oameni de afaceri, relatează Ziua de Constanţa.

Sindicaliştii portuari s-au pronunţat din nou împotriva transferului de acţiuni de la Ministerul Transporturilor la administraţia Mazăre, subliniind faptul că „schimbarea structurii acţionariatului CNAPMC conform planului Guvernului ar împiedica exercitarea, de către stat, a prerogativelor de autoritate cu privire la securitatea infrastructurii portuare şi a navelor”.

Gabriel Comănescu, preşedintele GSP, a precizat că operatorii portuari nu înţeleg de ce este „înverşunat primarul Mazăre” împotriva lor, din moment ce aceştia au o contribuţie importantă la bugetul local şi la bugetul de stat, plătindu-şi, totodată, taxele şi impozitele. A fost dată ca exemplu Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar”, care deţine peste 85% din cifra de afaceri realizată de Administraţia Portului Constanţa.

Comănescu: Mazăre a distrus economia din Constanţa

Gabriel Comănescu l-a acuzat pe edilul Constanţei că „a distrus economia din Constanţa din cauza afacerii Mamaia, unde evaziunea fiscală e în floare”. Acesta a afirmat că Radu Mazăre încearcă să creeze confuzie în rândul cetăţenilor, în tentativa de a-i convinge pe constănţeni de beneficiile preluării pachetului de acţiuni de la Ministerul Transporturilor.

Comănescu i-a cerut lui Mazăre să dea public socoteală cum cheltuieşte banii constănţenilor. „Unde sunt banii constănţenilor? Ce datorii are Constanţa? Constanţa e falită”, a susţinut acesta.

Preşedintele Grup Servicii Petroliere l-a atacat dur pe Radu Mazăre pentru felul în care arată staţiunea Mamaia în prezent: „Dezastrul din Mamaia de la această oră... este o ruşine. Pentru el (n.r. Radu Mazăre), am devenit droguri şi prostituţie”.

„Mazăre are un interes direct şi personal”

În opinia lui Gabriel Comănescu, „Mazăre are un interes direct şi personal” în ce priveşte transferarea acţiunilor Portului Constanţa la municipalitatea locală. Preşedintele GSP a făcut apel la primul ministru Victor Ponta, ministrul Transporturilor, Dan Şova, precum şi preşedintele Traian Băsescu pentru ca aceştia să le spună constănţenilor cum „să scape de ciuma din Constanţa”, adică de Radu Mazăre.

Comănescu a mai afirmat despre edilul Constanţei: „Ăsta nu mai trăieşte în realitate, el e şef. Mai stăm pe această moşie sau părăsim Constanţa dacă un ministru din Guvernul României (n.r. Dan Şova) e chemat la ordin (n.r. de Radu Mazăre)?!?”.

Modul de a contracara acţiunea lui Mazăre prin mijloace legale

La întrebarea ce se va întâmpla dacă va fi semnată decizia privind transferul acţiunilor, Comănescu a menţionat: „Subiectul este unul singur. Primarul Mazăre cheamă la ordin Guvernul. Deci, în momentul de faţă, ceea ce Guvernul, premierul şi ceilalţi anunţă... din punctul meu de vedere sunt şantajaţi. Ni s-a spus făţiş de către ministrul Şova că e o decizie politică şi că domnul Mazăre deţine 70.000 de voturi în Constanţa. Deci aceste demersuri de la Bucureşti şi decizia politică sunt schimbul, trocul pentru cele 70.000 de voturi. Ce ne permite legea, cu aia o să jucăm”, a declarat Gabriel Comănescu.

Liderul sindicaliştilor portuari Mircea Burlacu a precizat că operatorii portuari au „adresabilitate la toate nivelele, inclusiv la nivel european”. „Portul Constanţa este un obiectiv strategic naţional şi din punct de vedere militar, există un context care ne îngrijorează pe toţi, aliaţii noştri sunt cu ochii pe noi şi nu cred că nu vor exista reacţii împotriva acestei decizii (n.r. transferul pachetului de 13% din acţiunile Portului Constanţa la administraţia publică locală Constanţa)”.

Gabriel Comănescu şi liderul sindical au afirmat că iau în calcul chiar şi cumpărarea acţiunilor Portului Constanţa care ar urma sa fie listate la Bursă. „Ne pregătim pentru orice. Dacă va fi nevoie, pentru protejarea locurilor de muncă şi a business-ului, vom face şi asta”, a menţionat Comănescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor