Fum alb deasupra Vaticanului: noul Papă ales

Vaticanul are un nou lider. A fost anuntat numele noului Papa: Giorgio Mario Bergolio. (Su Qiang / The Epoch Times)
Dana Betlevy
14.03.2013

Miercuri seara, după două zile de conclav şi cinci scrutinuri, iată că deasupra Vaticanului se ridică fumul alb, semn că noul Papă a fost ales. Pentru mulţi, rezultatul final a fost o surpriză: argentinianul iezuit Giorgio Mario Bergoglio, care a ales să îşi deruleze mandatul sub numele de Francesco.

Născut la 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, Bergoglio devine cel de-al 266 –lea Papă al Bisericii Catolice. El a fost concurentul principal al lui Ratzinger la alegerile precedente, la ultimul scrutin rămânând doar ei doi. La acea vreme însă, conclavul l-a ales pe Benedict, după cum se ştie.

De asta dată, pare că Bergoglio nu mai era “luat în calcul” ca şi potenţial Papă, întrucât mulţi se aşteptau la un ales relativ mai tânăr. Prezentat şi cunoscut ca o persoană foarte apropiată celor săraci şi nevoiaşi, Bergoglio pare să fie ales ca o soluţie expresă la cerinţa din ce în ce mai acută de îmbunătăţire a imaginii oarecum şifonate pe care Vaticanul a căpătat-o din ce în ce mai mult în faţa publicului: scandalurile de natură sexuală, orientarea predilectă spre politică şi mai puţin spre latura spirituală, opulenţa evidentă în timpuri în care sărăcia pare să devină proeminentă în viaţa multor credincioşi, făcuseră pe mulţi dintre aceştia să se uite cu dezaprobare şi neîncredere la aleşii bisericii care – cel puţin în teorie – ar fi trebuit să fie exemplu de smerenie şi înţelepciune.

Giorgio Mario Bergoglio pare să fie un Monti al Vaticanului. Aşa cum Monti a fost ales în momentul critic să salveze Italia de pe marginea prăpastiei, adusă acolo de partidele politice guvernante anterior, tot astfel cardinalul argentinian cu prezenţa sa simplă, de “om al poporului”, pare să fie podul peste prăpastia ce începuse să se deschidă între credincioşi şi oamenii bisericii catolice.

Piaţa S.Pietro era miercuri seara plină de sute de mii de persoane, venite din toate colţurile lumii, dornice să asiste personal la anunţarea numelui noului lider al Vaticanului. De patru ori fumul negru se înălţase deasupra Vaticanului pentru a face cunoscut că în urma scrutinelor încă nu fusese ales urmaşul lui Benedict al XVI. Până la urmă, fumul alb s-a ridicat, semn că Vaticanul avea un nou Papă.

La acea oră destul de târzie, reporterii Epoch Times au intervievat câţiva din cei prezenţi în Piaţa S.Pietro. Multă emoţie, bucurie şi speranţă la auzul numelui celui ales Papă.

Kerim Turupcu, din Turcia, turist venit special în Piaţa S.Pietro declară că, deşi e musulman este interesat să afle cine va fi liderul bisericii catolice. “Sunt interesat în alte religii şi le respect pe toate, chiar dacă sunt musulman. Am venit aici să văd cum mă face să mă simt, dacă mă simt diferit. Am aflat de la televizor că noul Papa este din Buenos Aires”.

Giammario Bataglia, fondator şi secretar organizator al Forumului Naţional al Mediatorilor, Roma, ne declară că este o surpriză plăcută că noul Papa este din America de Sud. "Spiritul este cel latin. Sper să fie un Papă al schimbării, un Papă care poate aduce un pic de inovaţie comparativ cu trecutul, o persoană care să fie aproape credincioşilor şi care ştie să contribuie la vindecarea bolilor Bisericii.”

De origine columbiana, José Fernandez Henan, ne spune că a venit la Vatican pentru a sărbători noul lider ales al Bisericii. “A fost o surpriză. Nimeni nu se aştepta la acest nume şi cu atât mai puţin să fie din America Latină. [….] Consider că este foarte semnificativ pentru Biserică şi pentru întreaga lume, pentru că vocea Americii Latine va fi auzită în întreaga lume prin intermediul acestui Papă, care va transmite întregii lumi credinţa noastră.

Manuel Tavares, originar din Brazilia, a lucrat timp de 25 de ani la Radio Vatican. Prezent în Piaţa S.Pietro, Manuel Tavares se declară fericit că noul Papă este din America de Sud. “A fost pentru noi o surpriză extraordinar de mare. […] Speranţa noastră este aceea că acest nou Papă poate să aducă multe schimbări, nu numai aici la Roma, dar în întreaga lume, şi în special în Sud America, unde este nevoie, căci acolo sunt mulţi săraci, mulţi oameni în suferinţă, astfel că multe religii, secte, se ridică în timp ce biserica catolică merge în jos. De aceea consider că această idee pe care au avut-o cardinalii (de a alege un Papa latino-american – n.r) este una optimă.” Întrebat dacă în opinia sa un Papă nou poate schimba inimile oamenilor, dacă este suficientă această schimbare pentru ca oamenii să aibă inima mai bună, Tavares a răspuns: “Nu, nu este suficient. Dar în schimb poate ajuta, mai ales că este foarte multă lume săracă şi nevoiaşă care cumva este exclusă din societate. .. Sper ca acest Papă să fie foarte puternic şi inovator.”

John Sophia, din Nigeria afirmă că a dorit să vadă şi să cunoască noul Papă şi să fie martoră la acest eveniment. Se declară fericită de alegerea făcută de Vatican.

César Sanchez (preot), din El Salvador afirma că a dorit să fie prezent în piaţă pentru a simţi atmosfera de acolo şi pentru a vedea şi auzi personal ceea ce se petrece, şi nu prin intermediul presei. Întrebat dacă auzise în trecut despre cel care a devenit Papă, Sanchez povesteşte că aflase de la colegii săi preoţi argentinieni că Giorgio Mario Bergoglio, deşi era cardinal, la sfârşitul zilei de muncă, pleca de la birou şi călătorea cu autobuzul, împreună cu ceilalţi oameni. “Este o persoană foarte umilă, care este convinsă că creştinismul are foarte mare legătură cu a fi apropiat celor nevoiaşi.” César se declară fericit să afle că Bergoglio este noul Papă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor