Revoluţie la Vatican, italienii îl iubesc deja pe Papa Francisc (presa italiană)

Noul Suveran Pontif, argentinianul Jorge Mario Bergoglio. (FILIPPO MONTEFORTE,FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.03.2013

Alegerea noului Suveran Pontif, argentinianul Jorge Mario Bergoglio, iezuit, care şi-a ales numele pontifical de Francisc, un eveniment istoric de răsunet mondial, trăit miercuri la Roma cu o emoţie intensă, se află joi în atenţia tuturor publicaţiilor din Italia.

'Revoluţie la Vatican', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că noul Papă, 'o alegere surprinzătoare', un Pontif care vine din Argentina, reprezintă 'dorinţa Bisericii de a pune capăt scandalurilor care au paralizat Curia romană în ultimii ani şi care au provocat decizia lui Benedict al XVI-lea de a renunţa la pontificat'.

Dar Francisc este şi un Papă pe care, evident, Biserica îl pregătea de mai mult timp, dacă este adevărat ce se spune - şi anume că Bergoglio era, în 2005, 'unul dintre cei doi candidaţi puternici în Conclav, susţinut de reformatorii pe care apoi Bergoglio însuşi i-a convins să îl voteze pe Ratzinger'. De două ori deci, în ultimii opt ani, două Conclave 'au elaborat candidatura cardinalului argentinian'. 'Apare clar faptul că Bergoglio se bucură de un respect puternic şi constant din partea cardinalilor electori', scrie principalul cotidian roman.

Alegerea succesorului lui Benedict reprezintă 'o răsturnare geografică şi culturală' a puterii Curiei de la Vatican, atât de evidentă şi de simbolică încât 'devine un gest politic şi de speranţă', pentru lumea întreagă. Bergoglio a demonstrat încă de la primul său discurs ce fel de Papă va fi: 'un episcop şi un preot care va fi alături de popor şi mai ales alături de cei săraci'.

Pentru prima dată în cursul ritului solemn Habemus Papam, Bergoglio s-a închinat în faţa mulţimii, cu un gest simplu şi umil care nu se mai văzuse niciodată în istoria Bisericii Catolice. Jorge Mario Bergoglio este o persoană modestă şi acest lucru reiese şi din numele pe care l-a ales, pentru prima dată în istorie: 'Francisc, un nume simplu, un gest extrem, o întoarcere la origini, un nume fără precedent în istoria Bisericii Catolice şi care sună ca o promisiune făcută celor săraci şi ca o ameninţare pentru puterea Curiei romane', anunţă publicaţia menţionată.

Papa Francisc i-a impresionat pe italieni cu acea cruce pe care o purta, simplă, de metal, pe veşmintele albe pontificale, un simbol care confirmă faptul că totul se va schimba la Vatican. 'Începe revoluţia la Sfântul Scaun şi aceasta este simbolizată de un nume simplu: Francisc'. 'Italienii îl iubesc deja pe noul Pontif', notează La Repubblica.

'Bergoglio, iezuitul timid', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că a fost ales primul Papă iezuit din istoria Bisericii, un argentinian, un Pontif extraeuropean, după peste 1.300 de ani. Bergoglio este timid, vorbeşte puţin, este foarte atent la problemele săracilor, nu îi place luxul, trăia într-un apartament modest şi foloseşte mijloacele publice de transport. De la vârsta de 22 de ani trăieşte cu un singur plămân.

În cartea 'Iezuitul', pe care în 2010 i-au dedicat-o doi jurnalişti italieni, Francesca Ambrogetti şi Sergio Rubin, arhiepiscopul de Buenos Aires a povestit că în tinereţe a avut o iubită: 'Făcea parte din grupul de prieteni cu care mă duceam să dansez. Dar apoi am descoperit vocaţia religioasă', a mărturisit Bergoglio în această carte, în care a fost publicat şi un lung interviu cu arhiepiscopul argentinian, relevă principalul cotidian milanez.

'Papa este argentinian', scrie La Stampa din Torino, care subliniază simplitatea vieţii lui Jorge Mario Bergoglio, iezuitul care 'nu are maşină, nu are şofer şi care la Roma preferă să circule cu metroul şi cu autobuzele'. Cine îl cunoaşte, îl consideră 'Omul lui Dumnezeu', iar când vorbeşti cu el, primul lucru pe care îl spune este 'Roagă-te pentru mine!'.

Cotidianul Sfântului Scaun, Osservatore Romano, publică o ediţie specială în care, pe prima pagină, este scris în limba latină :' Annuntio vobis gaudium magnum, Habemus Papam, Georgium Marium Bergoglio, qui sibi nomen imposuit Franciscum'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor