Fukushima poluează Oceanul Pacific. Peşti contaminaţi în California

În fiecare zi, aşa cum au admis recent tehnicienii de la TEPCO (Tokyo Electric Power Company), compania care exploatează instalaţia, în oceanul Pacific se scurg 300 de tone de apă radioactivă, o cantitate uriaşă, care poate produce un dezastru ecologic imens.
Fukushima, peşti cu nivel excesiv de cesiu radioactiv (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.11.2013

În fiecare zi, aşa cum au admis recent tehnicienii de la TEPCO (Tokyo Electric Power Company), compania care exploatează instalaţia, în oceanul Pacific se scurg 300 de tone de apă radioactivă, o cantitate uriaşă, care poate produce un dezastru ecologic imens.

John LaForge din Nukewatch, a calculat în articolul CounterPunch, publicat de cotidianul din Tokyo Asahi Shimbun, o deversare de 80.000 de galoane pe zi, cu un total de peste 300 de milioane de litri deversaţi în cele 950 zile care au trecut din 11 martie 2011 - când tsunami-ul de 10 metri a devastat centrala nucleară.

O estimare grosieră afirmă că în Oceanul Pacific există 1.500 de miliarde de miliarde de litri de apă. Aparent, pare că este suficient pentru a atenua prejudiciul cauzat de deversările apei contaminate. Cu toate acestea, în ultimii doi ani ecologiştii au dat alarma.

Tonul din California

Vieţuitoarele care trăiesc în sau lângă Pacific deja suferă. Au fost observaţi urşi polari care îşi pierd blana, plini de răni. A fost semnalată o mortalitate îngrijorătoare a puilor de leu de mare de-a lungul coastelor de vest ale Americii de Nord, a fost decimat somonul în Canada.

În carnea de ton capturat pe coasta americană - vis a vis de Japonia - au fost găsite (şi documentate) cantităţi îngrijorătoare de cesiu 137 şi 134 (timpul de înjumătăţire este respectiv de 30,2 ani), cu mult peste limita admisă în SUA, de peste 1.200 de becquerel pe kilogram. Cesiu 134 reprezintă „semnătura" centralei de la Fukushima, având în vedere timpul scurt de înjumătăţire. Mult mai periculos este stronţiul 90 (se înjumătăţeşte în 28 de ani), care este expulzat mult mai greu din organism şi poate provoca tumori osoase.

Peştele din Japonia

Unele soiuri de peste capturate în largul coastelor Japoniei, unde limitele de securitate de după accidentul de la Fukushima au fost reduse la 100 Bq pe kilogram sunt super contaminate. Aşa cum raportează articolul Counterpunch, pe 29 august au fost descoperite exemplare de peşti cu cantităţi uluitoare de izotopi de cesiu de 25.800 de Bq pe kilogram. În merluciu s-a ajuns la 3.300 de Bq/kg.

Cu toate acestea primul-ministru Shinzo Abe a asigurat pe 19 octombrie că peştele din zonă, este din nou "gustos şi sigur", după ce pescuitul au fost suspendat ca măsură de precauţie în luna septembrie, este din nou "gustos şi sigur".

Cum se deplasează radioactivitatea în Pacific, un studiu german

Dar cum putem fi siguri că scurgerile masive de apă radioactivă de la centrala nucleară Fukushima nu vor distruge în cele din urmă Oceanul, care este deja devastat de pescuitul excesiv?

Un studiu publicat la jumătatea anului 2012 de către Helmholtz Centre for Ocean Research din Kiel, în Germania, a încercat să măsoare consecinţele dezastrului de la Fukushima şi a construit un model, pentru a se urmări (http://environmentalresearchweb.org/cws/article/news/50176), deplasarea masei de apă contaminată. Concluzia este că în 2013 poluarea radioactivă s-a extins probabil în întreaga jumătate din Pacificul din nord-vest şi că în 5-6 ani va atinge coasta americană.

Fukushima bate Cernobîlul, de nouă ori

Modelul Institutului German prevedea o diluare rapidă a contaminării din Pacific, pe parcursul a doi ani, de la 10 mSv la 1-2 mSv pe metru cub de apă, până la stabilizarea valorilor care erau prezente înainte de dezastrul de la centrala nucleară Fukushima.

În orice caz, la nivele mai mari decât cele permise în apa de băut, în conformitate cu cele declarate de co-autorul studiului Claus Böning (care însă nu a intrat în detalii cu privire la consecinţele asupra proceselor biologice).

Cu o unică precizare, studiul german se referă la radioactivitatea deversată în urma accidentului din 11 martie 2011 şi în primele săptămâni după acesta. Astăzi situaţia este incontrolabilă, se estimează că s-a ajuns la 900 de petaBq - peta = zece la puterea a 15 (la Cernobîl s-au împrăştiat „doar” 110 de petaBq).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor