Fukushima, se amână eliminarea combustibilului nuclear: cea mai periculoasă din istoria umanităţii

Fukushima: TEPCO înregistrează noi probleme. La cererea organizaţiei pentru securitatea nucleară japoneză, a fost amânat începutul celei mai periculoase acţiuni legate de tehnica nucleară, din istorie: transferul combustibilului nuclear într-un loc sigur. Combustibilul se află momentan în interiorul reactorului numărul 4.
Muncitori ai Tokyo Electric Power (Tepco) se pregătesc să evacueze din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat - ARHIVĂ (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
06.11.2013

Fukushima: TEPCO înregistrează noi probleme. La cererea organizaţiei pentru securitatea nucleară japoneză, a fost amânat începutul celei mai periculoase acţiuni legate de tehnica nucleară, din istorie: transferul combustibilului nuclear într-un loc sigur. Combustibilul se află momentan în interiorul reactorului numărul 4.

TEPCO, compania care gestionează centrala nucleară de la Fukushima, vroia să înceapă transferul cât mai devreme, deja de vineri. Totuşi, înainte de a începe, va trebui să efectueze un test pentru a vedea dacă operaţiunea poate avea succes, a raportat mass-media japoneză marţi.

Transferarea barelor de combustibil folosit este echivalentul unei intervenţii chirurgicale pe inimă: îţi rişti viaţa în orice moment, atâta timp cât nu te operezi, dar, de asemenea, rişti şi în timpul operaţiei, deşi scopul este acela de a elimina riscul şi de a vindeca. Iar riscul este atât pentru întreaga Japonia cât şi pentru cea mai mare parte din lume.

În cazul unui anevrism este înţelept să te bazezi pe un chirurg bun care îşi cunoaşte meseria. Un chirurg care nu este un începător şi care a făcut cel puţin o probă într-o intervenţie de acest fel. Este exact ceea ce i se cere acum companiei TEPCO, deşi în cazul centralei de la Fukushima, un asemenea chirurg pur şi simplu nu există.

Barele de combustibil nuclear trebuie să fie răcite continuu cu apă şi nu trebuie să se atingă una cu cealaltă: în caz contrar se poate declanşa spontan o reacţie nucleară necontrolată. În cazul cel mai rău şi anume dacă toate cele 1.500 de bare de combustibil folosit la Fukushima ar fi implicate într-o reacţie în lanţ, s-ar putea declanşa un dezastru nuclear de 10 ori mai mare decât cel de la Cernobîl.

Bazinul reactorului 4 este instabil, sprijinit şi dotat cu un sistem de răcire temporară - de mai mult de doi ani şi jumătate. Un alt cutremur puternic sau o defecţiune poate produce un dezastru. Cu toate acestea, chiar dacă barele de combustibil nuclear nu sunt relocate, ireparabilul este după colţ: în situaţii normale, deplasarea barelor este încredinţată unui computer care le aşează cu o precizie milimetrică şi care este "programat" să facă să evite orice contact dintre două bare alăturate.

Dar acum Fukushima va trebui să desfăşoare această activitate fără computere, de mână, cu ajutorul braţului unei macarale.

Poţi juca un astfel de joc atât de important fără nici un test preliminar? Organizaţia japoneză pentru securitate nucleară a cerut TEPCO să facă cel puţin o repetiţie, incluzând în acesta şi introducerea tijei de combustibil într-un container de oţel (acest lucru trebuie să fie făcut sub apă) cât şi transportul într-un alt bazin de răcire situat la sute de metri de distanţă.

Planul de acţiune al companiei TEPCO va trebui, de asemenea, să fie evaluat de experţi internaţionali. Operaţiunea, care trebuia să înceapă vineri, ar putea începe la mijlocul lunii noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor