Alertă la Fukushima: Creşte nivelul de radiaţii

Anunţul a fost făcut de compania japoneză Tepco: nivelul de radiaţii este de 18 ori mai mare, comparativ cu doar 10 zile în urmă. Agenţia pentru Securitate Nucleară a ridicat gradul de alertă la nivelul trei.
Muncitori ai Tokyo Electric Power (Tepco) se pregătesc să evacueze din clădirea reactorului avariat al centralei nucleare Fukushima-Daiichi circa 400 de tone de combustibil nuclear uzat - ARHIVĂ (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.09.2013

Anunţul a fost făcut de compania japoneză Tepco: nivelul de radiaţii este de 18 ori mai mare, comparativ cu doar 10 zile în urmă. Agenţia pentru Securitate Nucleară a ridicat gradul de alertă la nivelul trei.

La mai mult de doi ani de la tsunamiul care a devastat regiunea de nord-est a Japoniei, situaţia de la Fukushima nu prezintă semne de îmbunătăţire. Compania de electricitate japoneză, TEPCO, a anunţat că nivelul de radiaţii din imediata apropiere a rezervorului care conţine apă contaminată este de 18 ori mai mare comparativ cu 22 august. Pragul înregistrat este de 1.800 de milisieverţi (mSv) pe oră, în special în una din cele patru arii din imediata apropiere a zonei reactorului. Cu doar 10 zile în urmă nivelul era de 100 de mSv, cu mult peste cel impus de legislaţia japoneză, respectiv de 50 de mSv pentru lucrătorii din centrale.

De asemenea, luna trecută operatorul a anunţat o altă problemă la rezervor: o pierdere care a determinat Agenţia pentru Securitate Nucleară să ridice gradul de severitate al accidentului de la nivelul 1 (anomalie), la nivelul 3 (accident grav). Pe scurt, situaţia s-a complicat: multiplele consecinţe devastatoare ale cutremurului din Tohoku, care a cauzat topirea nucleelor reactoarelor 1, 2 şi 3, precum şi evacuarea a 160.000 de oameni din zonă, sunt dificil de rezolvat.

După un an, apa radioactivă eliberată în martie 2011 de la centrala nucleară japoneză Fukushima va ajunge pe coastele din California. Dar nu vor exista pericole, deoarece nivelul de radioactivitate va fi mai mic decât limitele admise, datorită apelor Pacificului şi celor trei ani care au trecut de la deversare.

"Deja după deversarea în mare, concentraţia a scăzut sub limitele admise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii", a declarat Erik van Sebille, de la Centrul de Cercetare privind Schimbările Climatice, Universitatea din New South Wales.

Curentul Kuroshio: potrivit datele unui studiu detaliat al curenţilor oceanici care călătoresc de la vest la est în Pacific şi care au ajuns deja pe coastele din Canada şi SUA, reiese că aceştia aduc cu ei pe lângă resturi ale daunelor provocate de tsunami şi radioactivitatea. Cercetătorii australieni au publicat studiul în revista Deep Sea Research, Partea I: „Oceanographic Research Papers”, vorbind despre un timp de trei ani între deversările în mare şi sosirea primelor ape radioactive pe ţărmul Californiei - din 2011 în 2014 pentru traversarea Pacificului de la vest la est, prin actualul curent Kuroshio şi extinderea acestuia.

Studiul, care oferă un model de răspândire a apei radioactive în Pacific pentru o perioadă de 10 ani, vine la doar câteva zile după scurgerea apei contaminate de la centrala Fukushima. Acest ultim incident, cel mai grav de la dezastrul din martie 2011, a fost clasificat ca fiind de nivelul 3 pe o scară de la 0 la 7.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor