Franţa oferă Iranului credit de 15 miliarde USD pentru a rămâne în acordul nuclear [raport]
alte articole
Iranul a purtat recent negocieri cu Franţa cu privire la revenirea punerii complete în aplicare a clauzelor agreate în Planul comun de acţiune globală, controversatul acord JCPOA.
După retragerea SUA din acord, o promisiune electorală a preşedintelui Donald Trump, care s-a materializat după aproximativ un an de mandat, SUA a aplicat sancţiuni Iranului, care lovesc economia, dependentă de vânzările de ţiţei.
Pentru a încerca să găsească soluţii, Franţa a oferit Republicii Islamice o linie de credit care ar fi garantată de veniturile petroliere iraniene, în valoare de 15 miliarde USD. Planul depinde de aprobarea de către SUA a excepţiilor la sancţiunile care prevăd interzicerea importurilor de ţiţei iranian.
Republica Islamică ar fi respins linia de credit oferită de UE (iniţiativa aparţinând Franţei), potrivit Press-TV, care nu a dat detalii.
Însă cu puţin timp înainte, ministrul adjunct de Externe Abbas Araqchi sugerase că Iranul va relua respectarea JCPOA dacă va primi banii înainte de sfârşitul acestui an - părând să accepte liniile generale ale ofertei preşedintelui Emmanuel Macron.
"Revenirea noastră la punerea în aplicare integrală a acordului nuclear este condiţionată de primirea a 15 miliarde USD pe o perioadă de patru luni, altfel procesul de reducere a angajamentelor Iranului va continua", a spus Araqchi, potrivit Fars.
El a adăugat că, dacă Iranul nu va primi tranşa, va continua să-şi restrângă angajamentele luate în cadrul acordului nuclear.
Iranul a cerut în repetate rânduri Europei să găsească modalităţi de neutralizare a sancţiunilor financiare impuse de Washington. UE susţine încă acordul şi presează Teheranul să nu abandoneze complet prevederile lui, în special cele referitoare la îmbogăţirea uraniului la cote de 20%, necesare pentru construirea bombei nucleare.
Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat că este puţin probabil ca Teheranul să ajungă la un acord cu ţările europene în următoarele zile şi a declarat că Europa mai are două luni pentru a-şi îndeplini angajamentele în conformitate cu acordul.
De asemenea, Rouhani a menţionat că Iranul va anunţa detaliile măsurilor sale de represalii privind acordul în cursul zilelor de marţi sau miercuri.
Un an după ce Statele Unite s-au retras din acord, Iranul a anunţat că va suspenda parţial o parte din obligaţiile asumate în cadrul JCPOA şi va oferi celorlalţi semnatari un termen de 60 de zile pentru a salva acordul.
Odată cu expirarea termenului limită, Iranul a început să îmbogăţească uraniul peste nivelul de 3,67 la sută, stabilit în acord, avertizând că îşi va abandona treptat angajamentele nucleare la fiecare 60 de zile.