Iranul critică misiunea maritimă propusă de europeni în Golful Persic
alte articole
Iranul a condamnat duminică propunerea Marii Britanii de creare a unei misiuni maritime conduse de europeni în Golful Persic, susţinând că este “provocatoare”, potrivit Deutsche Welle.
“Am auzit că intenţionează să trimită o flotă europeană în Golful Persic, lucru care în mod natural poartă un mesaj ostil, este provocator şi va amplifica tensiunile”, a declarat Ali Rabiei, purtător de cuvânt al guvernului iranian, citat de agenţia iraniană de ştiri ISNA.
Marea Britanie a susţinut la începutul săptămânii că plănuieşte să lanseze o forţă condusă de europeni pentru a proteja transporturile maritime în zona Golfului ca răspuns la capturarea de către Iran a unui petrolier sub pavilion britanic în 19 iulie.
Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au urcat la bordul petrolierului britanic Stena Impero în strâmtoarea strategică Ormuz, după ce a pretins că nava nu a răspuns la apelurile de urgenţă şi şi-a închis transponderul după ce ar fi lovit o ambarcaţiune de pescuit.
Guvernul britanic a fost criticat pe motivul că nu a adoptat măsuri mai proactive pentru a-şi proteja navele.
Capturarea petrolierului Stena Impero a avut loc după ce Marina Regală britanică a confiscat superpetrolierul iranian Grece 1 în largul coastei Gibraltarului pe baza suspiciunii că transporta petrol iranian către Siria, încălcând astfel sancţiuni impuse de UE împotriva regimului din Damasc.
Securitate maritimă
Prin Strâmtoarea Ormuz este transportat o treime din petrolul global livrat pe cale maritimă din ţările bogate în energie din Orientul Mijlociu.
Rabiei a declarat că Iranul consideră că ţările din regiune ar trebui să asigure securitatea navelor care trec prin Strâmtoarea Ormuz.
SUA a promis că îşi va amplifica securitatea militară în regiune pentru a monitoriza activităţile iranienilor.
Relaţiile dintre Teheran şi SUA s-au deteriorat semnificativ de când preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri şi după ce, ulterior, a reimpus sancţiuni economice severe asupra multor sectoare iraniene, inclusiv industriile cruciale ale petrolului şi în domeniul financiar. Recent, Washingtonul a înăsprit sancţiunile şi a susţinut că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian.
Ca răspuns la sancţiunile americanilor, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.