De ce a fost Zarif invitat-surpriză la G7

Ministrul iranian de externe Javad Zarif.
Ministrul iranian de externe Javad Zarif. (Captură Foto)

Guvernul israelian este profund îngrijorat de posibilitatea unor noi discuţii pe tema nucleară între SUA şi Iran, despre care preşedintele Trump a discutat alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit comentariilor a 3 miniştri ai cabinetului israelian şi 2 înalţi oficiali israelieni implicaţi în politica iraniană.

Campania de presiune dusă de administraţia americană împotriva Iranului a fost principalul punct de colaborare între Guvernul Netanyahu şi Administraţia Trump, iar Netanyahu a considerat retragerea lui Trump din acordul nuclear iranian ca pe o realizare personală a politicii sale externe. O slăbire a campaniei de „presiune maximă” a lui Trump asupra Iranului ar putea genera tensiune cu Israelul.

Potrivit Axios, oficialii israelieni menţionează că în ultima perioadă structurile de securitate ale Israelului au discutat de mai multe ori despre relaţiile dintre SUA şi Iran.

Guvernul israelian este îngrijorat de faptul că un summit între Trump şi preşedintele iranian, Hassan Rouhani, ar putea avea loc foarte curând, deoarece se tem că procesul care va urma va fi similar discuţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord, astfel încât presiunea asupra regimului iranian ar fi diminuată.

"Nu avem niciun interes pentru discuţiile dintre SUA şi Iran, iar capacitatea noastră de a-l influenţa pe Trump sau de a-l înfrunta în această problemă este destul de limitată".

Potrivit Axios, unul dintre oficialii israelieni a declarat: "Am avut mare noroc că până acum iranienii au respins toate propunerile de negocieri ale lui Trump".

Trump a confirmat că va fi dispus să se întâlnească cu Rouhani, care, potrivit declaraţiilor sale, va fi gata să aibă o discuţie cu Trump dacă o astfel de întrunire va rezolva problemele poporului iranian.

O posibilă ocazie ar putea fi reuniunea Adunării Generale a ONU din septembrie, la New York, la care vor participa Trump, Rouhani şi Macron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe