G7 la Biarritz - un summit plin de crevase, fără declaraţie finală

Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
24.08.2019

Liderii naţiunilor G7 s-au întâlnit sâmbătă în Biarritz pentru un summit G7, pe fondul războiului comercial dintre SUA şi China, care zguduie marile economii.

Gazda summitului - Emmanuel Macron - doreşte ca liderii Marii Britanii, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi Statelor Unite să se concentreze pe apărarea democraţiei, egalităţii de gen, educaţiei şi schimbărilor climatice, astfel încât a invitat lideri din Asia, Africa şi America Latină să li se alăture pentru o abordare globală asupra acestor probleme.

Macron a explorat organizarea unei conferinţe de presă comune cu Trump în apropierea summitului, a declarat o sursă diplomatică franceză, dar a decis că, pentru a evita declaraţii şocante din partea lui Donald Trump, nu va exista un comunicat final al întâlnirii - o decizie rară în istoria grupului.

„Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră reuniunea drept o şansă de a relansa multilateralismul, de a promova democraţia şi de a îmblânzi globalizarea pentru ca aceasta să funcţioneze pentru toată lumea”, a scris Stewart Patrick, din cadrul Council on Foreign Relations.

„Dar mai probabil este ca summitul să ilustreze crevasele politice, economice şi ideologice care ameninţă solidaritatea occidentală şi cooperarea internaţională.”

Oficialii americani au declarat că Trump îşi va promova politicile de reducere a impozitelor şi de liberalizare şi că va presa aliaţii SUA cerându-le să-i urmeze exemplul, pentru a evita problemele economiei globale.

Cu câteva ore înainte de a pleca spre Biarritz, Trump a reacţionat dur la anunţarea, de către China, de noi taxe impuse produselor americane, spunând că va ordona companiilor americane să analizeze modalităţi de a-şi închide operaţiunile în China.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, nu se numără printre liderii asiatici invitaţi la summitul de la Biarritz.

De asemenea, Trump a criticat noua taxă dorită de Franţa asupra marilor companii de high-tech, ameninţând să impoziteze vinul francez „aşa cum Franţa nu a mai văzut până acum”.

Luările de poziţie ale lui Trump pun la îndoială şansele lui Macron de a asigura un acord în cadrul summitului privind o taxă digitală universală.

Peste toate disputele comerciale, summitul va avea pe agendă şi discuţii legate de iminenta ieşire a Marii Britanii din UE.

Noul prim-ministru Boris Johnson va dori să ajungă la un echilibru între a nu înstrăina aliaţii europeni ai Marii Britanii şi a nu-l irita pe Trump. Johnson şi Trump vor purta discuţii bilaterale duminică dimineaţă.

Diplomaţii europeni au minimizat probabilitatea ca Trump şi Johnson să se alieze împotriva celorlalţi lideri, invocând alinierea strânsă a politicii externe a Marii Britanii cu Europa pe probleme precum Iran, comerţul global sau schimbările climatice.

„Nu va fi un G5+2”, a spus un diplomat G7 de rang înalt, conform Reuters.

Liderii UE au făcut o serie de presiuni, vineri, asupra preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro în legătură cu incendiile care au făcut ravagii în pădurea amazoniană.

Macron a declarat că Bolsonaro a minţit, minimizând preocupările legate de schimbările climatice în cadrul unui summit G20 din Japonia din iunie şi a ameninţat că se va opune unui pact comercial între Uniunea Europeană şi blocul Mercosur format din ţările din America de Sud.

O sursă diplomatică franceză a declarat că secretarii liderilor G7 lucrează la iniţiative concrete pentru a adresa problema incendiilor.

„Casa noastră arde. Literalmente. Pădurea tropicală amazoniană - plămânii care produc 20% din oxigenul planetei noastre sunt aprinşi”, a subliniat Macron în timpul summitului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor