SUA către Grecia: ajutorul acordat petrolierului iranian poate reprezenta sprijin acordat unui grup terorist

Super petrolierul Grace 1
Super petrolierul Grace 1 (Screenshot)

Un oficial al Departamentului de Stat a avertizat guvernul elen că orice asistenţă acordată petrolierului iranian Adrian Darya în timpul călătoriei acestuia către Siria ar putea fi privit ca sprijin material dat unei organizaţii teroriste.

Oficialul a exprimat „poziţia puternică” a SUA care este de părere că petrolierul are legătură cu Gărzile Revoluţionare Islamice din Iran, transportând ilegal ţiţei pe care îl vinde Siriei.

Petrolierul Adrian Darya a fost reţinut de autorităţile britanice în Gibraltar peste o lună, dar a fost lăsat să-şi reia călătoria în Siria duminică, prin Kalamata, Grecia.

Washingtonul a exercitat presiuni asupra autorităţilor londoneze pentru a le fi transferată custodia navei, însă planul a eşuat.

"Este nefericit că s-a întâmplat acest lucru", a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, într-un interviu acordat luni cu Fox News, deoarece o vânzare de succes ar însemna pentru Gărzile Revoluţionare "mai mulţi bani, mai multă bogăţie, mai multe resurse pentru a-şi continua campania teroristă".

Începând cu august 2018, SUA au impus sancţiuni din ce în ce mai stricte cumpărătorilor de ţiţei iranian, în conformitate cu poziţia Administraţiei, potrivit căreia Teheran a încălcat Planul de acţiune comună din 2015 (JCPOA), care prevedea diminuarea sancţiunilor.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat Iranul de încălcarea acordului, şi de măsuri secrete care duc la construirea unei arme nucleare.

În aprilie 2019, Washingtonul a făcut un pas mai departe şi a declarat Gărzile Revoluţionare grup terorist. Implicit, Guvernul iranian a devenit sponsor al terorismului.

Trecerea Gărzilor pe lista entităţilor teroriste a nedumerit observatorii, dar oficialii americani susţin că organizaţia militară este responsabilă de atacurile asupra forţelor SUA şi aliate din toată regiunea, din Siria până în Irak şi Yemen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe