Petrolierul iranian Adrian Darya schimbă cursul, se îndreaptă în direcţia Turcia

Super petrolierul Grace 1
Super petrolierul Grace 1 (Screenshot)

Saga tancului petrolier iranian Adrian Darya despre care SUA afirmă că transportă ţiţei pentru Gărzile Revoluţionare iraniene continuă.

Nava, cunoscută anterior pe numele Grace 1, a fost sechestrată în Gibraltar în iulie, cu ajutor din partea marinei britanice, datorită bănuielilor că ar transporta ţiţei pentru o entitate pusă pe lista teroriştilor - Gărzile Revoluţionare Iraniene - asupra căreia SUA aplică sancţiuni.

Sechestrul cerea confiscarea ţiţeiului şi a unei sume în numerar, aflate la bordul navei.

Petrolierul a fost eliberat pe 19 august de autorităţile din Gibraltar şi se îndrepta iniţial către est, în direcţia portului grecesc Kalamata.

După ce Departamentul american de Stat a avertizat Grecia că cei care adăpostesc nava pot fi implicaţi în ajutarea unor organizaţii teroriste, tancul petrolier iranian, care trece prin sudul Siciliei, şi-a schimbat cursul şi se îndreaptă acum în direcţia Mesrin, Turcia, potrivit site-ului de navigaţie MarineTraffic.com.

Cu toate acestea, orice destinaţie ar putea fi introdusă rapid în sistemul de navigaţie, ceea ce înseamnă că Turcia ar putea să nu fie adevărata destinaţie a petrolierului.

Premierul grec Kyrikos Mitsotakis a declarat că nava Adrian Darya nu a solicitat autorizaţii de andocare din partea autorităţilor maritime greceşti.

Deşi oficialii iranieni au insistat că nava nu se îndrepta către Siria pentru a vinde ţiţeiul în beneficiul Gărzilor, autorităţile din Gibraltar au declarat că petrolierul a fost eliberat după ce au primit asigurări din Iran că nu va livra marfa în Siria.

Legăturile dintre Washington şi Teheran sunt tensionate de când SUA a ieşit unilateral din acordul nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni care vizează republica islamică.