Iranul pregătit să discute, dar după ridicarea sancţiunilor americane. Cere intervenţia ONU

Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)
Andrei Popescu
07.08.2019

Iranul a cerut marţi ca ONU să riposteze împotriva sancţiunilor impuse de SUA, preşedintele Hassan Rohani solicitând ca mai întâi să fie ridicate măsurile restrictive înainte să poată începe negocierile privind programul nuclear al ţării sale, potrivit RFE/RL.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat anul trecut după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi după ce a impus alte sancţiuni dure împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului.

Televiziunea de stat iraniană a arătat imagini de la întâlnirea preşedintelui Hassan Rohani cu ministrul de Externe, Mohammad Zarif - ambii fiind plasaţi pe lista de sancţiuni americane - care au reiterat că măsurile restrictive reprezintă un act de “terorism economic”.

Între timp, ambasadorul Iranului la ONU, Majid Ravanchi, a trimis o scrisoare de protest secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în care i-a cerut să joace un rol activ în “menţinerea integrităţii ONU în conformitate cu responsabilitatea dumneavoastră de a combate tendinţa actuală periculoasă”.

Nu este clar cum poate acţiona Guterres, iar purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a refuzat să comenteze textul scrisorii.

Trump a declarat public de câteva ori că este dispus să discute cu iranienii chiar în timp ce îşi implementează campania de “presiune maximă”.

Recent, Iranul a ameninţat că va bloca toate exporturile de energie ce ies din Strâmtorea Ormuz dacă nu va reuşi să îşi vândă petroul, aşa cum i s-a promis în acordul din 2015.

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a afirmat marţi că SUA şi Arabia Saudită au convenit să contracareze încercările Iranului de a “destabiliza” piaţa globală a petrolului.

Iar acum, Teheranul a declarat că nu se mai simte obligat să respecte prevederile acordului nuclear.

De altfel, ca răspuns la sancţiunile americanilor, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.

În plus, tensiunile dintre americani şi iranieni s-ar putea amplifica şi mai mult după ce SUA a iniţiat o misiune de protejare a navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Ormuz după ce Iranul a confiscat luna trecută petrolierul sub pavilion britanic Stena Impero, precum şi o navă sub pavilion panamez deţinută de Emiratele Arabe Unite, MT Riah. În plus, mass media de stat iraniană a declarat duminică faptul că Iranul a capturat în urmă cu câteva zile un alt petrolier în Golf. Citând Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului, agenţia de ştiri IRNA a precizat că petrolierul capturat transporta ilegal combustibil către unele state arabe.

Acţiunile iranienilor au fost văzute ca un răspuns la faptul că Marina Regală britanică a ajutat la capturarea unui petrolier iranian – Grace 1 - în largul coastei Gibraltarului în 4 iulie, pe baza suspiciunii că nava transporta petrol iranian către Siria, încălcând astfel sancţiuni aplicate de UE împotriva regimului din Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor