Franţa îşi "nuanţează" poziţia faţă de vânzarea celei de a doua nave Mistral

Tragedia aviatică din Ucraina a obligat Franţa să-şi nuanţeze poziţia faţă de livrarea celor două nave de război Mistral contractate cu Moscova, duminică preşedintele Hollande declarând că vânzarea celei de-a doua nave va depinde de „atitudinea” Moscovei în conflictul ucrainean.
Loredana Diacu
22.07.2014

alte articole

Rusia şi Norvegia vor coopera într-o eventuală construcţie de nave Mistral (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
22.07.2014

Tragedia aviatică din Ucraina a obligat Franţa să-şi nuanţeze poziţia faţă de livrarea celor două nave de război Mistral contractate cu Moscova, duminică preşedintele Hollande declarând că vânzarea celei de-a doua nave va depinde de "atitudinea'' Moscovei în conflictul ucrainean.

În ceea ce priveşte prima navă, pentru a cărei operare marinarii ruşi se antrenează deja într-un port francez, preşedintele Franţei a precizat că vasul este aproape finalizat şi urmează să fie livrat în octombrie, contractul cu Rusia pentru această navă fiind semnat din 2011:

„Ruşii au plătit. Ar trebui să restituim 1,1 miliarde euro” dacă nu livrăm vaporul, a atras atenţia preşedintele francez.

În ceea ce priveşte cea de-a doua navă, după ce luni de zile Franţa s-a arătat refractară la cererile SUA şi UE de a rezilia vânzarea, luni, în contextul doborârii avionului malaezian cu 298 de persoane la bord, Hollande şi-a nuanţat poziţia, declarând că livrarea celei de a doua nave va depinde de atitudinea Rusiei. Şeful statului francez nu a omis să adauge că până acum nu există nicio sancţiune impusă la nivel de UE care să-i oblige să renunţe la contract.

"Restul contractului va putea fi onorat cu livrarea celei de-a doua nave Mistral? Aceasta va depinde de atitudinea Rusiei, o spun foarte clar. Însă în acest stadiu, nu există nicio sancţiune hotărâtă care să ne oblige să renunţăm la contractul în cauză", a mai declarat Hollande, potrivit Agerpres.

"Dacă vor fi sancţiuni, acestea vor interveni la nivelul Consiliului European şi vor avea efect numai în viitor. Nu suntem însă acolo. Vom vedea dacă ruşii se comportă urât", a mai menţionat preşedintele francez care a subliniat că "Putin merge mai degrabă pe ideea să facă propuneri politice".

Reamintim că de la escaladarea crizei din Ucraina, SUA şi aliaţii europeni ai Franţei au îndemnat Parisul să reconsidere vânzările în valoare de 1,2 miliarde de euro către Moscova. Franţa a respins aceste apeluri, declarând că anularea acordului ar face mai mult rău Parisului decât Moscovei, ceea ce descrie limitările sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană.

Navele Mistral au reprezentat primele achiziţii majore de armament străin ale Moscovei din ultimele două decenii. Amfibiile de asalt pot transporta 16 elicoptere, precum modelul rusesc Ka-52, patru bărci pentru debarcare, până la 70 de vehicule, inclusiv 40 de tancuri, şi 450 de soldaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor