Rusia a recuperat sistemele de rachete antiaeriene furnizate separatiştilor

(PHILIPPE LOPEZ / AFP / Getty Images)

Rusia a furnizat separatiştilor din estul Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene, dar le-a recuperat imediat după ce o astfel de rachetă a doborât joi avionul malaezian, a scris duminică publicaţia americană Washington Post citând responsabili din serviciile secrete.

Conform unui oficial american ce s-a exprimat sub protecţia anonimatului, serviciile secrete au obţinut cu ceva mai mult de o săptămână în urmă informaţii despre transportul din Rusia a trei baterii antiaeriene către insurgenţii din Ucraina.

De asemenea, şeful contraspionajului ucrainean, Vitali Naida, a afirmat pentru aceeaşi publicaţie că există fotografii şi dovezi circumstanţiale ce atestă că trei baterii de rachete sol-aer Buk au fost transportate din zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei înapoi în Rusia în noaptea de joi spre vineri, la circa 12 ore după prăbuşirea avionului malaezian.

Oficialul ucrainean susţine că două baterii de rachete au fost reperate în jurul orei 02:00 trecând frontiera înspre Rusia, una dintre baterii având toate cele patru rachete, iar cealaltă o rachetă lipsă, pentru ca două ore mai târziu un al treilea convoi cu o singură baterie să urmeze acelaşi traseu.

Aceste relatări vin în sprijinul anunţului de duminică al secretarului american de stat, John Kerry, care a spus că este destul de clar faptul că avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât de un sistem antiaerian adus din Rusia în zona controlată de separatiştii rusofoni din estul Ucrainei. El a precizat că Statele Unite au aflat exact, cu ajutorul imaginilor captate din satelit, locul de unde a fost lansat proiectilul, ora lansării şi traiectoria rachetei.