Marinarii Rusiei, instruiţi de Franţa pe navele amfibii de război Mistral

Nava tip Mistral care poate transporta elicoptere, tancuri de asalt sau poate găzdui un stat major sau un spital, apartinand armatei franceze (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
P. P.
30.06.2014

Aproximativ 400 de marinari ruşi au ajuns în vestul Franţei, luni, pentru instructajul pe navele amfibii de asalt franceze Mistral, anunţă Reuters.

Statele Unite şi aliaţii europeni ai Franţei au îndemnat Parisul să reconsidere vânzările în valoare de 1,2 miliarde de euro către Moscova în urma acţiunilor ruse în Ucraina, inclusiv anexarea peninsulei Crimeea în luna martie.

Franţa a respins aceste apeluri, spunând că anularea acordului ar face mai mult rău Parisului decât Moscovei, ceea ce descrie limitările sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană.

Televiziunile franceze au arătat o fregată rusă aducând marinarii la portul Saint-Nazaire, luni dimineaţă. Bărbaţii vor trebuie să se familiarizeze cu prima navă de război, numită Vladivostock, în următoarele câteva luni.

Aproximativ 50 de persoane au demonstrat duminică în faţa portului, cerând Parisului să anuleze contractul.

Uniunea Europeană a ameninţat Moscova cu sancţiuni suplimentare în cazul în care forţele pro-Rusia nu acţionează pentru a calma criza din estul Ucrainei până luni.

Parisul spune că celelalte ţări trebuie să împartă greutăţile în impunerea sancţiunilor împotriva Rusiei şi că orice măsuri ar trebui să includă sectoarele de energie, financiare şi de apărare.

Navele Mistral au reprezentatele primele achiziţii majore de armament străin ale Moscovei din ultimele două decenii. Amfibiile de asalt pot transporta 16 elicoptere, precum modelul rusesc Ka-52, patru bărci pentru debarcare, până la 70 de vehicule, inclusiv 40 de tancuri, şi 450 de soldaţi.

Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy a apreciat contractul pentru navele Mistral drept o dovadă care arată că Războiul Rece s-a încheiat. Totuşi, înţelegerea din 2011 a alarmat mai mulţi aliaţi din NATO ai Franţei în urma invaziei ruse în Georgia din 2008.

Prima navă va fi furnizată Rusiei în ultimul trimestru al anului 2014. A doua, numită ironic Sevastopol, după oraşul-port din peninsula ucraineană Crimeea ilustrează importanţa sa la Moscova, şi va fi furnizată până în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor