SUA presează Franţa să nu trimită nave militare Rusiei. Parisul insistă

Secretarul american de stat John Kerry împreună cu Chuck Hagel
Secretarul american de stat John Kerry împreună cu Chuck Hagel (Alex Wong / Getty Images)

Secretarul american de Stat, John Kerry, a insistat, în timpul unei întrevederi cu omologul său francez, Laurent Fabius, ca Franţa să nu livreze cele două nave militare Rusiei, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf.

Contractul navelor militare a provocat o serie de tensiuni între Statele Unite şi Franţa. Pe fondul agresiunii ruse din Ucraina, Parisul a anunţat, la sfârşitul lunii martie, că ”ar putea anula” aceste vânzări.

Continuarea contractului dintre Franţa şi Rusia a fost subiectul principal al discuţiilor dintre Kerry şi Fabius, desfăşurate luni şi marţi la Washington.

”Ne-am exprimat de mai multe ori pe lângă Guvernul francez îngrijorările legate de această vânzare şi nu credem că este momentul potrivit pentru a continua astfel de contracte militare, ţinând cont de acţiunile Rusiei vizând destabilizarea vecinilor”, a explicat Marie Harf.

Marţi, Fabius a apărat contractul dintre Paris şi Moscova, refuzând să accepte ”lecţiile de fermitate” din partea SUA.

”Franţa nu trebuie să primească lecţii de fermitate din partea cuiva (...). Franţa îşi face datoria fie că este vorba despre Ucraina, fie oriunde în altă parte”, a declarat şeful diplomaţiei franceze.

Parisul a repetat că decizia ”finală urmează să fie luată în octombrie”.

Moscova a ameninţat Parisul că îşi va ”exercita drepturile până la capăt”, în cazul în care va desface unilateral contractul pentru cele două nave Mistral, făcând referire la clauza care obligă Franţa să plătească despăgubiri Rusiei.

Cele două nave de comandament şi proiecţie sunt ambarcaţiuni polivalente şi pot transporta elicoptere şi tancuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe