Franţa: în urmă cu 12.000 de ani un grup de vânători-culegători picta cai pe o stâncă din Angoulême
alte articole
Arheologii au descoperit în sud-vestul Franţei o mică stâncă din calcar pe care erau sculptate desene geometrice. Potrivit unui comunicat de presă al Institut National de Recherches Archéologiques Préventives (INRAP), aceste imagini de animale, inclusiv cai şi un bizon, au fost create cu 12.000 de ani în urmă.
Cultura Azilian din Mezolitic (Epoca de Mijloc a Pietrei), epocă denumită şi Epipaleolitic, a existat acum 13-14.000 de ani în Pirinei, o zonă montană situată în nordul Spaniei moderne sau în sudul Franţei. Extinderea sa nu a fost atât de amplă ca cea a culturii Magdalenian (ultima cultură a paleoliticului superior european). Artefactele Azilian erau mai naive. De exemplu, aveau unelte din piatră de dimensiuni mici, numite microlite, şi harpoane plate din oase. În aşezările aziliane, arheologii au găsit roci decorate cu modele geometrice, cum ar fi puncte, zigzaguri şi dungi. Au fost pictate cu ocru sau sculptate în piatră.
Unul dintre artefactele recent descoperite - în timpul săpăturilor în sud-vestul Franţei, în apropierea oraşului Angoulême - a fost un bloc de calcar cu desene sculptate. Se presupune că aici, în urmă cu 12.000 de ani, exista o aşezare aziliană, în special un grup de vânători. Arheologii au găsit unelte din piatră folosite pentru tăiat, urmele a patru vetre de foc şi oase de animale.
Pe o piatră cu dimensiunile de 25 × 18 centimetri şi grosime de 3 centimetri, au detectat un model geometric autohton al culturii aziliane, sculptat pe ambele părţi. În plus, cercetătorii au găsit imaginile a cinci animale - trei cai, un cerb şi un bizon. Piatra în care au fost sculptate imaginile s-a rupt iar figurile nu au fost păstrate în întregime. Una dintre imaginile calului are doar un corp fără cap, iar cealaltă figură nu are jumătate din corp.
În 2017, arheologii au descoperit desenul preistoric al unui mamut care părea tipic pointilismului, tehnica picturii de la sfârşitul secolului al XIX-lea, derivată din neoimpresionismul francez. Desenul aparţinea culturii Aurignacian (localizată în paleoliticul superior).
Articol de referinţă: Les chasseurs-collecteurs de la fin du Paléolithique dessinaient déjà à Angoulême