Codex Maya de acum 1.000 de ani: Autentificat ca cel mai vechi din America
alte articole
Codexul Maya în stil Calendaristic a fost dezvoltat între 1021 şi 1154 şi este vorba despre cel mai vechi text pre-hispanic cunoscut până în prezent, a informat Instituto Nacional de Antropologia e Historia (INAH) din Mexic.
Cele 10 pagini care au supravieţuit din "cartea" făcută din coajă de copac, se vor numi de acum înainte Codice Maya de Mexico. Înainte era cunoscut sub numele de Codice Grolier. Iniţial, manuscrisul ar fi avut 20 de pagini, dar unele s-au pierdut de-a lungul secolelor în care a rămas într-o peşteră din statul Chiapas, în sudul ţării.
Anticul codex Maya conţine o serie de observaţii şi previziuni legate de mişcarea lui Venus. Textele Maya sunt scrise într-un număr de hieroglife silabice, în care o figură stilizată pictată serveşte de multe ori ca o silabă.
Un colecţionar mexican a cumpărat piesa în 1964 şi ea a fost expusă pentru prima dată la Grolier Club (un club privat şi o societate de bibliofili) din New York, în 1971.
Colecţionarul Josue Sáenz a returnat textul autorităţilor mexicane în 1974.
Faptul că a fost furat şi avea un design mai simplu decât alte texte ale vremii, a generat unele îndoieli cu privire la autenticitatea sa.
"Stilul său diferă de alte codexuri Maya cunoscute şi probate ca fiind autentice", a declarat INAH într-un comunicat. Alte trei "cărţi" Maya au supravieţuit încercărilor conchistadorilor spanioli de a distruge artefactele Maya în secolul al XVI-lea.
Cu toate acestea, institutul a declarat joi că, deoarece documentul a fost scris cu mult timp în urmă, a fost creat într-o epocă de relativă sărăcie în comparaţie cu alte lucrări. INAH a indicat faptul că testele efectuate au demonstrat autenticitatea paginilor şi a cernelurilor pre-hispanice care au fost utilizate în elaborarea acestuia, relatează situl web BLes.
Deşi studiile anterioare susţineau autenticitatea textului, anunţul de joi a pus capăt deceniilor de nesiguranţă care înconjurau documentul.
"Pentru mult timp, detractorii codexului au subliniat că stilul nu era maya şi că era "cel mai urât" în ceea ce priveşte liniile şi culorile", a declarat cercetătorul institutului, Sofia Martínez del Campo. "Dar o astfel de austeritate este justificată de epocă, adică dacă persoana trăieşte cu lipsuri, îi lipseşte mâna pentru a produce opere".
Sistemul Calendaristic Maya
Civilizatia antică Maya a avut o ştiinţă şi o cultură foarte dezvoltate. Această civilizaţie a fost localizată pe teritoriile moderne ale Mexicului de sud (peninsula Yucatan), Hondurasului de vest, Guatemalei şi Belizei de nord. Multe din piramidele, templele şi alte edificii antice au fost construite de Mayaşii antici. Ele mai pot fi observate astăzi în Yucatan şi Guatemala. Există, de asemenea, multe basoreliefuri rupestre şi plăci cu inscripţii misterioase.
Sistemul Calendaristic lăsat moştenire de civilizaţia Maya, cât şi matematica lor, sunt la fel de misterioase ca poporul însuşi, ale cărui origini nu se cunosc. Calendarul Mayaş diferă de toate calendarele din lume. Cea mai mare provocare este faptul că unităţile numerice utilizate sunt foarte mari. Acest lucru este similar cu sistemul numeric folosit în calculele astronomice. Reprezentanţii civilizaţiei antice Maya au fost, de asemenea, foarte buni cunoscători de astronomie, deţinând date foarte exacte despre orbita Pământului, care se roteşte în jurul Soarelui. În calendarul lor sunt marcate perioadele de mişcare ale Pământului şi eclipsele de Lună, suprapuneri orbitale şi sincronizări ale circulaţiei altor planete. De fapt, cunoştinţele astronomice ale poporului Maya depăşeau cu mult sistemul solar. Într-unul din sistemele de calendare, numit "Tzolkin" (în limba mayaşâ "Numărarea zilelor"), au făcut chiar şi o înregistrare a „sezoanelor galactice ale Căii Lactee”! Nu este surprinzător faptul că savanţii au numit tribul Maya - „Navigatorul Galactic”.
Odată ce mayaşii ştiau despre schimbările în “anotimpurile” Caii Lactee, descifrarea informaţiilor va pune fără îndoială în lumină multe mistere ale omenirii, vieţii şi universului.