Franţa: De marţea trecută contul curent se poate deschide la tutungerie

.
. (SONNY TUMBELAKA / AFP / Getty Images)

În Franţa a fost creat sistemul Compte Nichel, care permite oricărui cetăţean, chiar dacă acesta nu are cont la bancă, să-şi deschidă un cont curent în cinci minute pentru plata utilităţilor, sau pentru a face cumpărături on-line.

"100% util, 0% toxique". Sloganul, în aceste vremuri de nebunie financiară, seamănă aproape cu un basm. Co-fondatorul său, Hugues Le Bret, fostul director de comunicare al gigantului bancar francez
Societe Generale, a declarat deja că clienţii săi vor fi cei care "conduc un Logan, care zboară cu EasyJet şi care fac apeluri cu Free". Sistemul se numeşte Compte Nichel (joc de cuvinte între contul curent şi expresia c'est nickel) şi a fost creat cu promisiunea ambiţioasă de a oferi o alternativă tuturor celor care nu mai vor să aibă de-a face cu băncile tradiţionale, relatează publicaţia on-line Il Fatto Quotidiano.

Şi astfel, începând de marţea trecută, orice cetăţean francez îşi poate deschide un cont bancar la chioşcul de lângă casă, bineînţeles dacă acesta se află în lista celor 60 aprobate de către stat. Este suficient să ai un act de identitate, un număr de telefon şi să fii major. Nu este nevoie de un venit fix, nici de investigaţii cu privire la balanţa personală sau la problemele economice anterioare. Şi mai presus de toate, nu există nicio discriminare, nici chiar pentru cei care au interdicţie la serviciile bancare (pentru probleme de datorii la bănci, aşa cum se întâmplă cu aproximativ 2,5 milioane de persoane în Franţa) sau pentru cei care, probabil ca urmare al unui divorţ, au contul comun blocat. Dar beneficiari pot fi chiar şi cei fără adăpost care trăiesc cu ajutorul unui venit minim garantat şi pe care de multe ori au probleme să-l încaseze.

Pe scurt "clienţii care nu doresc să mai aibă de-a face cu băncile şi cei pe care băncile nu-i mai vor". Sau, cel puţin, aceasta este promisiunea şi face apel la anti-capitalişti şi insolvabili, astfel încât aceştia să-şi poată deschide rapid un cont bancar, să depoziteze bani în cont şi să-i retragă cu un mastercard valabil la orice ATM din Franţa şi în străinătate, şi, de asemenea, să primească şi să facă transferuri de bani. Toate la un cost cuprins între 20 şi 50 de euro pe an. Contul are însă limite bine stabilite: fără cecuri, fără credite sau împrumuturi şi fără conturi fără acoperire. Nu ai voie să ajungi cu creditul la negativ (în roşu - clientul va fi anunţat printr-un mesaj text) şi nu se pot depune mai mult de 250 de euro pe zi şi 750 de euro pe lună în numerar.

Noutatea vine de fapt de la Bruxelles, care în 2007 a aprobat o directivă care autoriza deschiderea de servicii financiare altor entităţi în afară de bănci şi pe care guvernul francez o transpunea în practică în 2009. Doi ani mai târziu, fostul bancher Hugues Le Bret, după ce a demisionat de la Societe Generale, fiind în dezacord cu liderii grupului financiar şi după ce a relevat într-o carte unele scenarii despre Jerome Kerviel (traderul condamnat la cinci ani de închisoare pentru tranzacţiile sale la Bursă care au cauzat o pierdere de 4,9 miliarde de euro), l-a cunoscut pe Ryad Boulanouar, un expert în noile tehnologii în domeniul financiar, cu care a creat impreună o companie start-up, decizând să lucreze la ceea ce ei numesc "banca secolului XXI".

Compania are ca parteneri compania FPE, care gestionează conturile electronice şi care aparţine celor doi parteneri deţinând 56% din acţiuni, altor 60 de investitori privaţi ce deţin 39% şi Confederaţiei tutungeriilor franceze ce deţine 5%.

Potrivit site-ului lor, ei au 11 milioane de euro în capital şi au obţinut aprobarea ACPR-ului (Autoritatea franceză de supraveghere, organism subordonat Băncii Franţei). Idea a fost testată timp de şase luni până la inaugurarea, pe 11 februarie, a primelor sucursale în tutungerii. Scopul lor este acum de a-şi extinde autorizaţia la 1.000 de tutungerii şi la atingerea cifrei de 100.000 de clienţi.

Poate fi acesta într-adevăr primul semn de liberalizare al unui sector ultra-protejat? Este prea devreme pentru a şti. Compte Nickel, cel puţin pentru moment, cu siguranţă nu va înlocui băncile tradiţionale deoarece nu acordă împrumuturi şi credite ipotecare şi nici investiţii. Dar creatorii săi argumentează că cel puţin oferă clienţilor lor posibilitatea de a "plăti mai puţin pentru serviciile bancare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie