Cum ne prosteşte pe toţi sistemul bancar
alte articole
De unde au venit toţi acei bani şi unde s-au dus? Dacă băncile nu-i au, dacă noi nu-i avem şi dacă guvernul nu-i are... cu siguranţă nu pot dispărea pur şi simplu? Astfel de întrebări, precum şi neputinţa de a lămuri de ce alunecarea Irlandei în spirala recesiunii nu a putut fi înfrânată, l-au impulsionat pe inginerul structurist şi expertul în matematică Paul Ferguson să investigheze cum funcţionează de fapt sistemul de alimentare cu bani. El a fost şocat de ceea ce a găsit.
Comparând situaţia Irlandei de azi cu cea din anul 2006, se conturează două tablouri foarte diferite. Cu şapte ani în urmă, Irlanda era inundată cu bani şi cu poveştile exceselor pe care această ”bogăţie” le-a adus cu ea. În ziua de azi, creditul este inaccesibil multora, pare-se că râurile de bani ale boom-ului financiar care inundaseră cândva străzile comerciale, s-au uscat până la ultima picătură.
Potrivit lui Ferguson, banii nu sunt creaţi în modul în care cred oamenii. "Doar trei la sută din toţi euro există ca bani lichizi," explică Ferguson. "Restul procentului de 97 la sută este electronic, şi este constituit din numerele din conturile noastre bancare. Cei mai mulţi dintre noi sunt familiari cu faptul că Banca Centrală creează bani lichizi pentru Guvern. Cu toate acestea, foarte puţini oameni înţeleg de unde provin banii digitali. Şi chiar mai puţini oameni înţeleg de ce în timpul unei recesiuni există mai puţini bani digitali. "
Cei mai mulţi oameni cred că băncile acumulează depozite de la persoane econoame care îi depozitează în conturile de economii, iar apoi acei bani îi împrumută din nou debitorilor. Crezi sau nu, spune Ferguson, banii digitali vin din creditele bancare. Băncile crează banii pe care îi împrumută, practic din nimic, ”prin simpla creştere a contului curent al clientului care s-a împrumutat de la bancă" pentru al cita pe Paul Tucker, guvernatorul adjunct al Băncii Angliei. Sau pe Graham Towers, fostul guvernator al Băncii Centrale a Canadei, care a spus: "De fiecare dată când o bancă face un împrumut, un nou credit bancar este creat - depozite noi, bani noi nouţi".
Cu toate acestea, consecinţa este că fiecare euro digital are o datorie corespunzătoare, purtătoare de dobândă, la bănci. Ferguson susţine că acest proces de creare a banilor este cauza principală a crizei datoriilor şi, desigur, cauza multora din problemele noastre sociale. Una dintre perversiunile acestui sistem este aceea că, deoarece băncile încasează şi dobânzi la împrumuturi, acestea creează mai multe datorii decât bani. În cazul în care valoarea datoriei este mai mare decât suma de bani generată, atunci este imposibil ca toată lumea să-şi ramburseze împrumuturile. O altă problemă cu crearea de bani în acest fel este că, în cazul în care nimeni nu vrea sau nu este capabil să obţină un împrumut de la o bancă (de exemplu, cum ar fi în timpul unei recesiuni), atunci nu există o sursă importantă de forţă vitală pentru economie: banii.
Greu de crezut? Aşteptaţi următoarea parte. Dacă rambursaţi un împrumut la o bancă, banii nu mai există, spune Ferguson. Fostul ministru de Finanţe, Reginald McKenna, a explicat aceasta după cum urmează: "Fiecare rambursare a unui împrumut ... distruge un depozit". Procesând o rambursare, banca va reduce soldul contului dvs., şi în acelaşi timp va reduce datoria dvs. faţă de ea. Contul nimănui altcuiva nu este afectat, iar banii devin o victimă a contabilităţii în partidă dublă, deşi băncile păstrează dobânda corespunzătoare împrumutului. Acesta este motivul pentru care sunt mai puţin bani în timpul unei recesiuni, şi aceasta înseamnă, de asemenea, că nu putem reduce datoriile noastre personale şi de afaceri, fără a diminua rezerva de bani.
Citiţi ultimele două paragrafe din nou, şi cugetaţi asupra lor - în cazul în care băncile nu creditează, sau în cazul în care toată lumea strânge cureaua şi nu este dispusă să ia cu împrumut, rezerva de bani pur si simplu se usucă. Apoi, în cazul în care toată lumea încearcă să-şi plătească datoriile existente, fără a mai împrumuta, rezerva de bani digitali este redusă foarte mult. Acest lucru este exact scenariul cu care ne confruntăm în Irlanda de astăzi, spune Ferguson.
"Am realizat că băncile crează de fapt banii pe care îi împrumută - nu vin de fapt de la depozitele altor persoane", spune Ferguson. "Deci, fundamental, sistemul bănesc este diferit de modul în care cei mai mulţi oameni, inclusiv mulţi economişti, cred că este. Mi-am dat seama că fiecare euro a fost creat cu o datorie şi mai mare, şi că acest lucru urmează să fie un obstacol real pentru rezolvarea crizei datoriilor. Iar atunci când rambursezi împrumutul, banii nu mai există, banii electronici. Aşa că reducerea datoriilor noastre nu ajută de fapt! "
"Reducerea datoriilor noastre nu ajută de fapt." Iată o lovitură pentru orice program de austeritate!
Calea de urmat
Gândind că trebuie să existe o modalitate mai bună de a administra o economie, Ferguson a făcut echipă cu alte trei persoane cu păreri similare -Tony Weekes, James McCumiskey şi Ros Brannick- pentru a fonda sensiblemoney.ie. Pasionat de găsirea unei soluţii pentru suferinţele noastre economice şi pentru a explica funcţionalitatea efectivă a sistemului bănesc economiştilor, factorilor de decizie politică şi publicului larg, au creat un site web pentru a explica de ce banii, aşa cum se lucrează în prezent, sunt oricum numai perceptibili nu.
Sensible Money, împreună cu organizaţia Positive Money din Marea Britanie, monetative.de german şi alte grupuri similare, susţin o variantă modernă de rezervă bancară integrală, în care sistemul bancar funcţionează în mare măsură aşa cum înţeleg oamenii - întâi să se separe conturile curente de conturile de economii, şi băncile să acorde împrumuturi din conturile de economii. În acest fel, o rambursare a creditului nu distruge bani, şi, toţi banii se eliberează fără o datorie corespunzătoare la început.
Potrivit lui Ferguson, sistemul actual (în care băncile crează bani pe care apoi îi împrumută) a funcţionat relativ bine până la recenta criză. Capătul de drum pentru sistemul actual a apărut atunci când tinerii s-au împrumutat sume mari de bani ca ipoteci, cu termene de rambursare care se extind practic peste treizeci de ani pentru cele două venituri. Pur şi simplu nu a mai fost capacitatea de a lua pe credit.
Soluţia
Potrivit lui Ferguson, soluţia pentru sistemul actual este relativ simplă - o adaptare a sistemului de rezervă bancară integrală. "Soluţia noastră presupune administrarea economiei aşa cum cred cei mai mulţi oameni că funcţionează", spune el. "Banca centrală va crea întreaga rezervă de bani în toate formele (numerar şi digital), în timp ce băncile ar face banking. Ele ar facilita orice plăţi electronice între conturi în cadrul economiei şi ar acţiona ca intermediari financiari între investitori şi debitori. Crucial, băncile vor împrumuta doar bani existenţi şi o rambursare a creditului nu va anula bani din existenţă. "
Prudenţă bancară
Cu puterea de a crea sau distruge bani bazându-se acum numai pe banca centrală, economia s-ar dovedi intrinsec mai stabilă. Băncile s-ar întoarce la poziţia lor tradiţională de a trăi pe seama dobânzilor la împrumuturile pe care le-ar face. În momentul de faţă, cu toate acestea, băncile au o licenţă gratuită pentru a crea bani şi a-i împrumuta oricui consideră că e solvabil, o tentaţie uriaşă în dorinţa lor de a câştiga profituri mai mari.
"Pentru că băncile percep dobânzi la împrumuturi, acestea creează mai multe datorii în economie decât fac bani prin fiecare tranzacţie de creditare, şi în practică, nu este posibil ca sectorul bancar să se comporte prudent. Ele (băncile), nu e posibil să se comporte prudent în cadrul sistemului actual. ... Ceea ce se datorează înapoi este (principalul împrumut) plus de trei ori plus dobânda (la credite), aşa că este inevitabil ca oamenii să nu poată plăti în cadrul acestui sistem", spune el.
Referindu-se la libertatea pieţei serviciilor bancare, Ferguson spune: "În sistemul actual, nu avem capitalism - nu ne putem permite condamnarea băncilor la eşec. În cadrul sistemului propus (rezervă bancar integrală modificată), cu siguranţă vom putea ... Ar fi de fapt un deplin sistem capitalist." Sensible Money pledează pentru o tranziţie la o versiune de rezervă bancară integrală care să cimenteze treptat rolul băncii centrale în crearea de bani, şi reformarea sistemului fără şocuri.
Se pare că problema fundamentală este cu sistemul. Să-i lăsăm ultimul cuvânt echipei Sensible Money: "Noi nu putem da vina pe bănci pentru împrumuturi iresponsabile sau excesive. Sistemul bancar nu se poate comporta prudent, chiar dacă există toate intenţiile de a face acest lucru".