Bitcloud, insula fericită a webului: liberă, neutră şi profitabilă

.
. (WILLIAM WEST / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
24.01.2014

Bitcloud a fost dezvoltat în reţea: toţi pun în comun computerul şi banda pentru crearea şi utilizarea de servicii online. Şi câştigul este plătit în Cloudcoin.

O reţea fără noduri centrale, fără cenzură şi fără controale. Un internet complet gratuit şi neutru, spre deosebire de ceea ce unii vor, susţinută de calculatoarele persoanelor care o folosesc.

Acesta este visul multora, de la cei care visează informaţii universale şi accesibile, ca Aaron Swartz, la cei care promovează circulaţia fără frontiere chiar şi a conţinuturilor protejate de drepturi de autor.

Bitcloud

"Ideea principală din spatele protocolul este ca oamenii pot stoca date online, astfel încât să limiteze cenzura, supravegherea şi centralizarea", se citeşte pe pagina în care este descris proiectul Bitcloud, care este similar cu cel al The Pirate Bay.

Dar este şi mai ambiţios, deoarece cine l-a elaborat s-a gândit la o reţea alternativă, care aduce un venit celor care o fac să devină o realitate. Ideea a fost prezentată pe Reddit acum patru zile, însoţită de o pagină oficială pe GitHub şi de documentaţia aferentă, pentru acum un pic cam puţină. Dar ceea ce propune este simplu: toţi pun în comun computerele şi banda disponibilă pentru crearea şi utilizarea diferitelor servicii on-line.

Există un sistem de control similar cu verificarea de Bitcoin, care certifică cât a "donat" fiecare persoană la Bitcloud. Efortul va fi premiat în Cloudcoin, o criptomonetă foarte asemănătoare cu Bitcoin. Această bogăţie va fi introdusă în sistem de către cei care doresc să plătească pentru anumite servicii şi pentru cei care doresc să se promoveze, de exemplu, pentru a promova un anumit videoclip.

Potrivit autorilor, protocolul Bitcloud ar putea da naştere unor noi servicii: Wetube de partajare video şi audio, ca o alternativă la youtube, Spotify, Soundcloud şi altele. O arhivă on-line (cum ar fi Dropbox sau Google Drive) ar fi criptată şi fără control, pentru a eluda cenzura şi a proteja intimitatea – dar în acelaşi timp ar face mai uşoară circulaţia pornografiei infantile şi a altor activităţi nedorite -. Ar fi posibilă crearea de site-uri imposibil de cenzurat, aceeaşi idee ca The Pirate Bay, într-un mod similar dar nu identic, deoarece se bazează pe Deep Web (Anonimatul online: care sunt Tor şi Deep Web).

Bitcloud: internet fără cenzură şi fără control

Pe hârtie, ideea este mare şi, de fapt, ar putea chiar funcţiona, cu condiţia să se demonstreze solidă teza pe care o susţine. Cory Doctorow (scriitor şi cronicar), notează faptul că susţinătorii tratează eficienţa pieţei ca axiomatică şi propunerile lor sunt diminuate în mod semnificativ, dacă nu se acceptă ipoteza de eficienţă a pieţei. Cu alte cuvinte, dacă este adevărat că piaţa funcţionează singură atunci Bitcloud are toate acreditările pentru a deveni un succes fără precedent. În cazul în care piaţa nu este o entitate autonomă şi automată care generează întotdeauna rezultate pozitive, atunci proiectul este îndoielnic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor