Sistemul bancar al Chinei strănută: HSBC restricţionează retrageri în numerar. Cooperative de credit refuză plăţile deponenţilor

HSBC logo în Alhambra, Los Angeles 17 iulie 2012, California.
HSBC logo în Alhambra, Los Angeles 17 iulie 2012, California. (Frederic J. Brown / AFP / GettyImages)
Adrian Sturdza
26.01.2014

Un articol BBC de săptămâna aceasta atrage atenţia că mai mulţi clienţi ai HSBC au fost refuzaţi când au cerut să retragă din conturile personale sume între 5 şi 10 mii de lire sterline.

Potrivit articolului BBC, numeroşi clienţi s-au plâns postului Radio 4 emisiunea Money Box că au fost refuzaţi. Motivul oficial a fost că nu au declarat pentru ce le trebuie banii (!).

Banca a susţinut că a impus o nouă politica a retragerilor, însă pe de altă parte a recunoscut că nu a făcut noile reguli cunoscute clienţilor săi. Declaraţia oficială este "Cerem clienţilor noştri să declare scopul retragerilor importante de bani lichizi, când acestea sunt neuzuale... motivul fiind obligaţia pe care o avem de a ne proteja clienţii şi de a minimiza şansele crimelor financiare".

Motivul este suficient de suspect pentru a speria industria bancară din Marea Britanie. Iar HSBC este o bancă implicată deseori în scandaluri privind spălarea de bani. În decembrie tocmai a fost obligată să plătească o amendă de aproape 2 miliarde USD pentru implicare în spălarea de bani pentru cartelul Sinaloa din Mexic.

Dacă ar fi să lăsăm deoparte ciudatele "noi reguli" impuse de HSBC, mai straniu este ca un raport Newsweek care citează Radioul Naţional al Chinei de acum două zile atrage atenţia asupra faptului că mai multe organizaţii de credit mutual rural, aparţinând statului chinez, fondate pentru a stimula agricultura, nu au putut plăti sume de bani deponenţilor lor de la începutul lui 2013.

Cooperativele de credit, care funcţionează după un program destul de asemănător cu CEC-ul românesc de odinioară, sunt administrate de autorităţile provinciei Jiangsu. Xinhua, agenţia oficială de ştiri a Partidului Comunist aflat la conducerea Chinei, a declarat că problemele financiare apărute au drept cauză nişte "anormalităţi financiare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor