Nu doar Bitcoin: De la Dogecoin până la CoinYe West, un boom de monede digitale "criptate"
alte articole
Pe piaţa economiei digitale creşte numărul de valute virtuale născute copiind popularitatea şi sursa codului fratelui lor mai mare, Bitcoin, cu filosofia strict open source. Şi există deja criptomania.
Pornind de la Bitcoinul original au ajuns să se înmulţească atât de mult creanţele originale criptate electronic încât a fost inventat un nou termen: criptomania. O febră în măsură să depăşescă temutul risc de „bulă” - fluctuaţiile nebune cu care ne-au obişnuit finanţele on-line – însoţită de restricţii introduse recent de mai multe bănci (indiană, franceză, chineză şi germană) referitoare la conversia bit-valutelor în bani reali precum euro, yeni, dolari şi lire sterline. "Foarte speculative" şi "riscante", este modul în care Banca Franţei a etichetat banii virtuali într-un raport recent. Scopul este acela de a descuraja potenţialii cumpărători, relatează publicaţia on-line Repubblica.
80 de monede. Dar toate acestea nu au fost de ajuns pentru a reduce entuziasmul creatorilor de cripto-valute. Există 80 de monede digitale diferite chestionate în cadrul unei anchete efectuate de Wall Street Journal, în timp ce un raport CNN a ridicat ştacheta la 100 de apariţii demne de a fi notate. Un boom de imitaţii. Lui Worldcoin, Namecoin şi Hobonickels deja existente, între octombrie şi noiembrie 2013 li s-au alăturat Gridcoin, Fireflycoin, Zeuscoin, Anoncoin şi da, chiar şi Sexcoin care – după cum se poate citi pe pagina de pornire a site-ului oficial – are "scopul de a oferi consumatorilor, producătorilor şi actorilor de conţinuturi pentru adulţi o metodă sigură şi rapidă de a accepta micro-tranzacţii, pentru a proteja viaţa privată a clienţilor, a spori serviciile în era-cripto". Ultimul a fost lansat la 11 ianuarie. Se numeşte CoinYe West şi este un tribut adus cântăreţului american Kanye West. În timp ce, cu puţin timp înainte de acesta, a fost lansat Dogecoin: creat în noiembrie anul trecut de către Jackson Palmer şi Billy Markus ca un tribut adus "Internet Meme a anului 2013" (Internet meme = o idee, o acţiune sau o imagine devenită virală pe internet prin copiere sau mimare de către mai mulţi utilizatori) cu faţa unui câine din rasa Shiba Inu. Valoarea sa, care corespunde la 0,00040 de dolari, este încă mică.
Dar banii noi, cu care se pot face deja tranzacţii, au devenit populari datorită activei comunităţi de pe Reddit, site-ul de ştiri sociale. Atât de mult încât i-a atras chiar şi pe piraţii informatici, care, conform blog-ului oficial, în ziua de Crăciun le-au furat aproximativ 12.000 de dolari. CoinYe West şi Dogecoin nu sunt singura noutate. Este suficient să se viziteze CoinMarket, care ţine evidenţa noilor monede, pentru a obţine o idee despre peisaj.
Ideea este aceea de a crea o economie de sine stătătoare, relatează la Repubblica, creată pentru a promova cultura plăţilor digitale. Bitcoin a fost primul care a pus bazele în această direcţie şi a promovat un nou mod de a vedea lucrurile. În anul 2009 o persoană, sau un colectiv, ascuns în spatele pseudonimul japonez Satoshi Nakamoto, publica pe reţea un document care, în conformitate cu cei mai progresişti, ar fi fost moneda viitorului sau mai realist o metodă "promiţătoare pe termen lung, pe sisteme de plăţi mai rapide, mai sigure şi mai eficiente", după cum a fost sugerat de către guvernatorul Fed, Ben Bernanke. "O versiune - scrie Nakamoto în manifestul său online – de numerar electronic peer-to-peer, care permite schimbul de bani online de la un utilizator la altul fără a trece printr-o instituţie financiară", fără intermediari care încetinesc procesul sau adaugă costuri.
Adio monede de hârtie, înlocuite cu cele digitale şi adio bănci: aceasta este soluţia propusă de misteriosul Nakamoto.
Bun venit în schimb celor care au fost definiţi miner în jargon, mineri în română, adică utilizatorii capabili să producă bani virtuali datorită computerelor, capabili de enormă putere de calcul, capabili să rezolve probleme matematice complicate. Pentru a reglementa problema monedei nu există niciun organism central. Internautul este unicul care, în conformitate cu o limită prestabilită de lichiditate - pentru Bitcoin stabilită la 21 de milioane de dolari, din care se estimează că jumătate se află deja în circulaţie - poate bate monedă, cu condiţia ca acesta să aibă un software adecvat. O revoluţie. De aici succesul.
Conform celor relatate de Forbes, 2013 a fost anul monedei virtuale creată în urmă cu patru ani de către Nakamoto, tot mai mult răspândită în magazinele on-line - de la Bitcoinstore la Agrobit.net - şi capabilă să înlocuiască portofelul pe care trebuie să-l foloseşti în interiorul magazinelor reale, făcute din cărămizi şi beton.
Dar a sosit şi timpul imitaţiilor. De la blog-ul de înaltă tehnologie Mashable la site-ul Guardian, sunt mulţi cei care doresc să stabilească o ierarhie a celor mai importante monede, care constituie o alegere valabilă şi diferită pentru cei care, în acest moment, doresc să se uite la lumea economiei digitale. Dar ce viitor au aceste monete? Andreas Antonopoulos, un consultant pentru diverse start-up-uri bazate pe Bitcoin, defineşte economia digitală ca fiind un adevărat ecosistem, iar predicţia sa în privinţa viitorului acestor monede: „99% dintre ele vor dispărea”, ne asigură Antonopoulos.