SUA: Atacul hackerilor la ATM-uri, considerat "Jaful secolului"

.
. (SONNY TUMBELAKA / AFP / Getty Images)

Cea mai mare fraudă informatică a secolului a avut loc pe mapamond. Totuşi, nu au luat în considerare lucruri minore, aşa că au fost trădaţi de rucsacii plini-ochi de dolari, dar prea mici pentru a conţine 2,4 milioane de dolari luaţi în câteva ore, în New York, şi prea umflaţi pentru a trece neobservaţi de camerele de supraveghere ale băncilor, se citeşte vineri în presa italiană.

În Statele Unite au fost arestate şapte persoane suspectate de a fi celula americană a bandei care a lovit în 27 de ţări din întreaga lume, din Japonia până în Rusia, de la Marea Britanie în Canada. În 10 ore au fost efectuate în total 36 mii operaţiuni, obţinând o captură record de 45 milioane dolari, fără a prejudicia niciun cont, ci au fost vizate doar fondurile băncilor.

"Este jaful secolului 21", spune avocatul din New York, Loretta Lynch, care adaugă: "Din păcate, astfel de escrocherii vor creşte".

Potrivit anchetatorilor, hackerii nu ar fi afectat conturile individuale sau de afaceri. Aceştia s-ar fi "limitat" în a retrage fondurile deţinute de bănci pentru a încărca carduri de credit preplătite, profitând de protecţia garantată foarte scăzută a benzii magnetice a cardului. O modalitate foarte uşoară de a transforma un cod numeric în numerar şi care în videoclipurile filialelor atacate nu a trecut neobservată datorită cantităţii mari de bani pe care un băiat a pus-o în rucsac.

Prima fraudă a unui ATM a fost făcută - potrivit unui studiu american - acum treizeci de ani, când escrocheriile au ajuns la 70-100 de milioane de dolari pe an. În 2008 a ajuns la recordul de un miliard de dolari, dar „atunci când asistăm la un atac de această dimensiune - spune Ken Pickering care lucrează la Core Security - se măreşte apetitul comunităţii hackerilor. Suntem conştienţi de faptul că în cazul în care şapte persoane au fost arestate la New York, există multe altele în întreaga lume, cu un rucsac plin de bani”.