Fost şef al FBI şi CIA îndeamnă Senatul SUA să respingă candidaţii lui Trump, Patel şi Gabbard, la şefia celor două instituţii

William Webster, singurul om care a condus atât FBI cât şi CIA (Getty Images)
Redacţia
29.12.2024

Singurul om care a condus atât FBI cât şi CIA, William Webster, a îndemnat recent Senatul SUA să îi respingă pe Kash Patel şi Tulsi Gabbard, candidaţii lui Donald Trump pentru funcţiile de director al biroului şi al serviciilor naţionale de informaţii, susţinând că aceştia nu sunt calificaţi pentru asemenea atribuţii, relatează The Guardian.

Webster, în vârstă de 100 de ani şi care a fost numit atât de preşedinţii democraţi, cât şi de cei republicani, le-a cerut acestora printr-o scrisoare, să „cântărească importanţa critică a conducerii şi experienţei nepartizane” şi a sugerat că Patel şi Gabbard nu posedă niciunul dintre aceste atribute.

„Siguranţa poporului american - şi a familiilor dumneavoastră - depinde de aceasta”, a scris el, subliniind importanţa audierilor de confirmare din Senat care îi vor examina pe cei doi candidaţi.

Webster, care a fost numit director al FBI de Jimmy Carter în 1978, a luat în vizor aptitudinea lui Patel de a conduce biroul, lăsând să se înţeleagă că acesta a dat dovadă de o loialitate excesivă faţă de Trump, ceea ce ar putea submina statul de drept şi ar putea crea un „precedent periculos”.

„În timp ce inteligenţa şi patriotismul domnului Patel sunt lăudabile, alinierea sa politică strânsă cu preşedintele Trump ridică probleme serioase cu privire la imparţialitate şi integritate. Dosarul său de executare a directivelor preşedintelui sugerează o loialitate faţă de indivizi mai degrabă decât faţă de statul de drept - un precedent periculos pentru o agenţie însărcinată cu aplicarea imparţială a justiţiei”, a scris el.

Patel a promis public că îi va urmări pe duşmanii lui Trump dacă va fi confirmat şi a declarat că una dintre primele sale acţiuni în calitate de director ar fi să închidă sediul FBI din Washington şi să îl deschidă ca muzeu al „statului paralel”, dispersând în acelaşi timp agenţii în SUA.

El a publicat, de asemenea, o carte, intitulată 'Gangsteri guvernamentali', care identifică 60 de persoane pe care criticii le-au numit o „listă de duşmani” care ar putea fi vizate sub administraţia Trump.

Webster, care a fost numit director al CIA de Ronald Reagan în 1987 şi a servit ulterior sub conducerea unui alt preşedinte republican, George HW Bush, a pus la îndoială, de asemenea, acreditările lui Gabbard pentru a fi director al serviciilor naţionale de informaţii, un rol care ar pune-o pe aceasta în fruntea a 18 agenţii de informaţii.

„Lipsa profundă de experienţă a lui Gabbard în domeniul serviciilor de informaţii şi sarcina descurajantă de a supraveghea 18 agenţii de informaţii disparate evidenţiază în continuare necesitatea unei conduceri experimentate. Gestionarea eficientă a comunităţii noastre de informaţii necesită o expertiză de neegalat pentru a naviga prin complexitatea ameninţărilor globale şi pentru a menţine încrederea naţiunilor aliate. Fără această încredere, capacitatea noastră de a proteja secrete sensibile şi de a colabora la nivel internaţional este grav diminuată”, a scris el.

Nominalizarea lui Gabbard, o fostă concurentă prezidenţială democrată devenită republicană, a alarmat mulţi membri ai comunităţii serviciilor de informaţii, care au citat prietenia anterioară a acesteia cu fostul dictator sirian recent înlăturat, Bashar Assad. De asemenea, Tulsi Gabbard a fost criticată pentru că a repetat puncte de vedere pro-Kremlin în războiul Rusiei cu Ucraina, alimentând suspiciunile că a fost „pregătită” de Rusia.

Demn de menţionat faptul că Webster se numără printre cei 100 de foşti oficiali republicani din domeniul securităţii naţionale şi al politicii externe care au semnat o scrisoare de susţinere a adversarei democrate a lui Trump, Kamala Harris, înainte de alegerile prezidenţiale de luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor