Fost procuror general adjunct a primit doi ani închisoare cu executare pentru corupţie

.
. (Photos.com)

Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare în cazul examenelor fraudate. Procurorii Eugen Cojocaru şi Gheorghe Dumitru au primit trei ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Cerbeanu, Gabriela Ghiţă şi Sterian Guli au primit pedepse cuprinse între doi şi doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Decizia instanţei este definitivă. Anterior, fost procuror general adjunct Gabriela Ghiţă a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru transmiterea de informaţii nedestinate publicităţii, în cazul acesteia judecătorii stabilind un termen de încercare de cinci ani.

Instanţa i-a dat lui Gheorghe Bucur o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă. Procurorul Sterian Guli a primit doi ani de închisoare pentru instigare la fapta de permitere a accesului unor persoane la informaţii care nu erau destinate publicităţii, termenul de încercare în cazul acestuia fiind tot de cinci ani. Judecătorii au decis confiscarea sumei de 15.000 de euro de la procurorul Eugen Cojocaru, menţinând astfel sechestrul asigurator pus pe această sumă de procurorii anticorupţie în 2008.

Acuzaţiile

Conform procurorilor, Eugen Cojocaru a pretins în noiembrie 2007 de la Gheorghe Dumitru 50.000 de euro pentru ca, prin influenţa de care se bucura în rândul membrilor Comisiei de examinare a concursului pentru funcţii de procurori şefi, să-i influenţeze pe aceştia pentru a-l promova pe Gheorghe Dumitru ca procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Din suma pretinsă, Eugen Cojocaru a primit efectiv suma de 15.000 de euro, Gheorghe Dumitru fiind ajutat, în acest sens, de Gheorghe Cerbeanu şi Gheorghe Bucur.

Băuturi alcoolice contra funcţii de conducere

În cursul lunilor octombrie - noiembrie 2007, Gheorghe Dumitru i-ar fi dat lui Bucur vin şi whisky, pentru ca acesta să-i determine pe anumiţi magistraţi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, să intervină în rândul membrilor Comisiei de examinare pentru promovarea în funcţia de conducere vizată. În urma concursului, Gheorghe Dumitru a ocupat primul loc la examenul pentru promovarea în postul de procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Totodată, în noiembrie 2007, Sterian Guli, candidat pentru funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a obţinut de la Gabriela Ghiţă, prin intermediul lui Eugen Cojocaru, o parte din subiectele la examenul scris al candidaţilor ce urma sa aibă loc în 25 noiembrie 2007.

Subiecte transmise

Procurorii DNA au susţinut că Gabriela Ghiţă ar fi pus la dispoziţia lui Eugen Cojocaru informaţii strict confidenţiale referitoare la o parte din subiectele pentru examenul în cauză, pentru ca acesta să le furnizeze lui Sterian Guli. Sterian Guli s-a plasat astfel pe prima poziţie la examenul pentru promovarea în postul de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. După anunţarea rezultatului concursului, au ieşit la iveală informaţii despre fraudarea examenului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne