Fost ministru al Apărării: E timpul să spunem lucrurilor pe nume, pe Nistru a avut loc un război ruso-moldav

2 martie ar trebui să fie numită Ziua comemorării eroilor căzuţi în războiul ruso-moldav. E timpul ca autorităţile RM să ia atitudine legală faţă de regimul de la Tiraspol, dar nu să comemoreze timid victimele pentru a nu deranja Federaţia Rusă, afirmă generalul Troenco.
Ştefan Sârbu
03.03.2017

alte articole

Valeriu Troenco (captură foto)
Ştefan Sârbu
03.03.2017

Fostul ministru al Apărării, generalul şi fostul comandant militar în războiul de pe Nistru, Valeriu Troenco susţine că acest război a fost provocat de Federaţia Rusă şi e timpul de spus lucrurilor pe nume. ”Ziua Memoriei” care se comemorează la 2 martie să fie redenumită în ”Ziua comemorării eroilor căzuţi în războiul ruso-moldav”, iar Chişinăul să ia atitudine oficială faţă de Federaţia Rusă care îşi asumă regimul de la Tiraspol.

”Uitaţi-vă cum se numeşte comemorarea: ”Ziua Memoriei”, cât de timid sună acest eveniment, ca să nu jignim, să nu deranjăm şi uitaţi-vă invers cum declară generalul Krasnoselski de la Tiraspol: ”Ziua confruntării marii agresiuni a R. Moldova asupra Transnistriei”. La noi este ”Ziua Memoriei”. De ce nu ”Ziua Amneziei”? Memoria este un fenomen fiziologic? Sau naţiunea are memorie, şi dacă o are, atunci trebuie să îşi numească lucrurile pe nume. Ziua de 2 martie ar trebui numită ”Ziua comemorării eroilor căzuţi în războiul ruso-moldav”şi spuneţi-mi dacă acest lucru nu corespunde adevărului.

Chişinăul ar trebui să procedeze în sfârşit conform legii. Noi avem minister de Externe, alte structuri statale care trebuie să ia atitudine şi să reacţioneze faţă de autorităţile Federaţiei Ruse, cei care îşi asumă acest regim de la Tiraspol”, a declarat Valeriu Troenco în cadrul emisiunii ”Alb & Negru” de la UNIMEDIA.

Generalul Valeriu Troenco notează că implicarea Federaţiei Ruse în tentativa de ”transnistrizare” a Moldovei este demonstrată de Tratatul de încetare a focului care a fost semnat de către preşedintele R. Moldova Mircea Snegur şi de către preşedintele Federaţiei Ruse Boris Elţîn. Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul Ilaşcu, care ar avea puterea unei legi, constată cert implicarea Federaţiei Ruse în războiul de pe Nistru.

În opinia fostului ministru al Apărării, Moldova urma sa fie o păpuşă în mâinile autorităţilor Rusiei care apoi să dicteze de acolo cum trebuie să se comporte provincia. ”A fost o victorie enormă în războiul de pe Nistru. Moldova a demonstrat demnitate naţională şi bărbăţie. Ea rareori a avut posibilitatea să zică celor ”mai mari” - nu. Vedeţi că ei până astăzi nu pot să se acomodeze cu orice refuz din partea noastră.”

Valeriu Troenco, fost comisar al poliţiei raionului Călăraşi care împreună cu subalternii săi a fost din primele zile pe câmpul de luptă şi-a reamintit că situaţia la începutul războiului cu separatiştii era foarte delicată şi nu este de acord că acesta a fost doar un conflict. ”Conflictul poate să apară între vecini, dar atunci când se foloseşte artileria, tancurile este un război adevărat, cu jertfe umane, cu răniţi şi distrugeri.”

”Am plecat la război cu armamentul din dotarea poliţistului, ceea ce era prea puţin în comparaţie cu atacurile blindatelor, grenadierilor din partea opusă, apoi această situaţie a fost rezolvată în scurt timp. Acum se poate deja spune că România a avut un rol foarte important atunci în înarmarea cu armament de infanterie, pistoalele din dotare a poliţiştilor au fost înlocuite cu armament de infanterie, cu automate, mitraliere şi alte muniţii. Dacă nu venea ajutorul militar din partea României se întâmpla ”transnistrizarea” R. Moldova. Noi am fi cedat din primele zile.”

Fostul comandant de război a atenţionat că la evenimentele de comemorare organizate de către autorităţile de la Chişinău ar trebui să participe oamenii care au avut un rol cheie în război, dar de fapt participă nişte păpuşe convenabile puterii, care au intrat în cârdăşie cu această putere şi fac „panaramă”. ”Vai de ţara care nu are eroi. Moldova îi are dar nu-i stimează.”

Tudor Pînzari, combatant de la războiul de pe Nistru a protestat mai mult de 5 ani în stradă fiindcă a rămas fără casă şi fără masă. Un apărător al acestui stat, dar nu l-a văzut nimeni. La 2 martie la Memorialul ”Eternitate” bat toboşarii..., dar nici eu, nici generalul Catană, nici mulţi alţi participanţi la război nu suntem invitaţi niciodată de autorităţi la acest eveniment. De aceea îmi pun întrebarea: ”Cum se poate să suporţi nişte autorităţi care cu atâta ignoranţă şi obrăznicie se comportă cu cei care în condiţiile descrise au demonstrat că sunt adevăraţii bărbaţi ai acestui neam.”

Înainte de a veni la această emisiune am telefonat unei văduve de război şi am întrebat-o ce ar spune autorităţilor pentru atitudinea în aceşti 25 de ani faţă de ea şi cei doi copii, pe care ia crescut singură. Ea spus: ”Să vă fie ruşine!”.

Premierul Pavel Filip, preşedintele Igor Dodon şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, au depus joi flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”, însă nu au anunţat presa despre eveniment, probabil pentru a evita întrebările.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor