Rusia şi China se opun sancţiunilor ONU împotriva Siriei pentru folosirea de arme chimice
alte articole
Rusia şi China s-au opus, marţi, unei noi rezoluţii ONU ce a urmărit să impună sancţiuni împotriva Siriei pentru utilizarea armelor chimice.
Proiectul de rezoluţie ar fi interzis vânzarea sau furnizarea de elicoptere guvernului sirian şi ar fi aplicat interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor în cazul mai multor ofiţeri militari sirieni şi membri ai guvernului sirian. Votul a avut loc după o investigaţie realizată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. ONU a descoperit că forţele guvernamentale siriene au folosit elicoptere pentru a lansa bombe-butoi care conţineau clor gazos.
Nouă ţări au votat în favoarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU, care a fost concepută de Marea Britanie, Franţa şi SUA, iar trei ţări s-au opus acesteia – China, Rusia şi Bolivia. Kazahstanul, Etiopia şi Egiptul s-au abţinut. O rezoluţie ONU are nevoie de 9 voturi pozitive şi de niciun veto din partea SUA, Marii Britanii, Rusiei, Franţei şi Chinei pentru a putea fi adoptată.
Aceasta este a şaptea oară când Rusia îşi foloseşte puterea de veto pentru a proteja regimul din Damasc.
Ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat că Rusia, prin respingerea rezoluţiei, poartă o “responsabilitate mare faţă de poporul sirian şi umanitate ca un întreg”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat anterior că impunerea de sancţiuni împotriva Siriei este “complet nepotrivită”, ţinând cont de faptul că discuţiile de pace sunt în desfăşurare în Geneva.
Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat, după votul eşuat, că noua rezoluţie este foarte “potrivită”.
“Este o zi tristă în Consiliul de Securitate când [unii] membri încep să folosească scuze pentru alte state membre ce îşi ucid propriii cetăţeni. Lumea este cu siguranţă un loc mai periculos”, a declarat Haley.
Votul a fost una dintre primele confruntări la ONU între Rusia şi SUA de la investirea oficială a preşedintelui american Donald Trump în luna ianuarie.
Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Vladimir Safronkov, a descris declaraţiile făcute împotriva Rusiei în Consiliul de Securitate ca “scandaloase”.
Ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, a declarat Consiliului după vot: “Este vorba de a adopta o poziţie atunci când copiii sunt otrăviţi. E atât de simplu. Este vorba de a adopta o poziţie atunci când civilii sunt desfiguraţi şi ucişi cu arme chimice”.
Folosirea clorului gazos ca armă - care se transformă în acid clorhidric când este inhalat - este interzisă de Convenţia pentru Arme Chimice, căreia Siria i s-a alăturat în 2013.