Veteranii războiului de pe Nistru: Autorităţile îşi amintesc de noi doar o dată pe an

Filip s-a întâlnit cu veteranii războiului de pe Nistru, le-a promis susţinere şi i-a îndemnat să nu se lase atraşi de alţi politicieni, combatanţii susţin însă că autorităţile îşi amintesc de ei doar în ajun de 2 martie.
Veterani ai războiului de pe Nistru. (gov.md)
Ştefan Sârbu
01.03.2017

În debutul ceremoniei de comemorare a celor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova (1992) care a avut loc marţi la Chişinău, a participat şi premierul Pavel Filip care a mulţumit veteranilor pentru spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă, confirmând că ei sunt un reper moral de care Moldova are mare nevoie. Totodată, Prim-ministrul a solicitat combatanţilor prezenţi la eveniment să nu se lase influenţaţi de alţi lideri politici şi să dea dovadă de unitate.

“Am reuşit în 2016 să stabilizăm puţin lucrurile. Eu recunosc că dumneavoastră încă nu resimţiţi acest lucru. Nu simţiţi că lucrurile s-au schimbat spre bine în RM. Mulţi dintre politicieni se apropie de voi şi încearcă să vă dezbine. Noi trebuie să fim uniţi şi nu vă lăsaţi duşi de curentele politice”, a declarat Filip potrivit protv.md.

Premierul a mai dat asigurări că veteranii vor beneficia de sprijin din partea statului, notând că monitorizează personal implementarea Planului de acţiuni „Memorie, Onoare, Respect”, aprobat în aprilie 2016 cu scopul de a îmbunătăţi protecţia socială a veteranilor doar că prim ministrul Pavel Filip a plecat din sală imediat după ce şi-a ţinut discursul, fără a mai discuta cu cineva.

Veteranii războiului de pe Nistru prezenţi la eveniment au afirmat însă că autorităţile de la Chişinău îşi amintesc de ei doar o dată pe an, în ajunul zilei de 2 martie când se comemorează cei căzuţi în conflictul armat.

”N-am simţit niciun sprijin, absolut niciun sprijin, numai 100 de lei, asta e ruşine pentru stat, ruşine pentru toţi”, a menţionat veteranul Nicolae Palamarciuc.

”Au cam uitat de noi, la Peresecina anul trecut nici masă de pomenire n-au făcut. Numai la 2 martie, să ajungi cu o cerere la ei, nici nu se uită ca la câne”, a specificat alt combatant din satul Peresecina raionul Orhei.

Notabil este faptul că aşa-numitul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski a emis recent un ordin oficial de numire a zilei de 2 martie drept „Ziua înfruntării marii agresiuni a Republicii Moldova împotriva regiunii transnistrene”.

Conflictul armat de pe Nistru a izbucnit la 2 martie 1992. Puterea de la Chişinău nu mai putea controla zona din stânga Nistrului, care îşi autodeclarase independenţa la 2 septembrie 1990.

Forţele paramilitare din stânga Nistrului au fost susţinute tehnic şi logistic de armata a 14-a Federaţiei Ruse, dar şi de mercenari cazaci. La 21 iulie 1992, Mircea Snegur şi Boris Elţîn au semnat la Kremlin un acord de încetare a focului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor