După 25 de ani, conflictul de pe Nistru a devenit un business murdar comun al celor de la Chişinău şi Tiraspol

Maria Maevschi
28.02.2017

alte articole

Andrei Năstase, Oazu Nantoi, Maia Sandu (captură foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
28.02.2017

În timp ce la Chişinău, la 2 martie vor fi comemoraţi 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, la Tiraspol, aşa-numitul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski a emis un ordin oficial de numire a acestei zile drept „Ziua înfruntării marii agresiuni a Republicii Moldova împotriva regiunii transnistrene”.

Cu această ocazie, preşedintele PAS, Maia Sandu, preşedintele PPDA, Andrei Năstase, preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru şi expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi au lansat o declaraţie trăgând un semnal de alarmă în ceea ce priveşte ignoranţa guvernării de la Chişinău în raport cu problema integrităţii teritoriale a Moldovei.

Mai jos vă prezentăm declaraţia integrală:

La 2 martie 2017 se împlinesc 25 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru. În aceste zile noi îi vom comemora pe toţi cei care şi-au jertfit viaţa şi sănătatea pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a RM, pentru bunăstarea poporului nostru şi pentru libertate şi democraţie.

Totodată, noi, reprezentanţii partidelor de opoziţie şi a societăţii civile constatăm cu îngrijorare că actuala guvernare prin organizarea manifestaţiilor dedicate comemorării din 2 martie încearcă să muşamalizeze propria ignoranţă în raport cu problema integrităţii teritoriale a ţării, cu soarta locuitorilor din stânga Nistrului, în special a celor care deţin cetăţenia RM.

Şi mai grav este că acest conflict transnistrean a devenit un business murdar comun al celor de la Chişinău şi Tiraspol. În realitate, cei care şi-au sacrificat viaţa şi sănătatea, circa 25000 de persoane în urma epurărilor etnice din raioanele din stânga Nistrului sunt trădate şi date uitării.

Cauza principală de nesoluţionare a conflictului transnistrean este corupţia, iresponsabilitatea şi incompetenţa clasei politice din RM care nu este capabilă şi nu doreşte să ajungă la un consens asupra principiilor de bază ce urmează să stea la temelia statului moldovenesc şi nu este în stare să exprime o voinţă comună de rezistenţă la tentativele guvernanţilor de la Moscova de a menţine regimul separatist din stânga Nistrului.

Actuala guvernare tratează cu dispreţ şi cinism cetăţenii RM de pe malul drept al Nistrului. Cu încă mai multă făţărnicie, actuala guvernare mimează preocuparea faţă de soarta şi drepturile oamenilor de bună credinţă din stânga Nistrului. În spatele formulelor ceţoase de tipul „statul juridic special garantat cu certitudine”, pentru regiunea de est a RM asupra cărora insistă diplomaţia FR şi care sunt preluate de guvernanţii de la Chişinău se ascunde scenariul de conservare a regimului autoritar existent în regiune şi crearea în locul RM a unui pseudo-stat nefuncţional şi transnistrizat.

Pe lângă furtul miliardului, acelaşi soi de furt nesăbuit se ascunde şi în tarifele exagerate la gazul natural pentru locuitorii din dreapta Nistrului, pe când datoriile malului stâng, create premeditat şi cu complicitatea celor de la Chişinău, constituie o ameninţare directă la adresa securităţii naţionale.

Noi reprezentanţii opoziţiei politice şi a societăţii civile, declarăm cu toată responsabilitatea: clasa politică coruptă poate distruge definitiv statul Republica Moldova şi nicidecum nu poate să asigure reîntregirea lui. Scindarea şi antagonizarea premeditată a propriilor cetăţeni de pe malul drept al Nistrului, manipularea lor prin sperietori primitive şi promovarea politicilor de spălare a creierilor conduc la o nouă fază de isterizare a scenei social-politice, la o recreare a condiţiilor în care a fost posibilă declanşarea conflictului.

Suntem conştienţi de faptul că fiecare zi de amânare a soluţionării conflictului transnistrean loveşte grav în perspectiva de existenţă a statului. Există riscuri serioase ca Republica Moldova să fie aruncată într-un conflict regional sângeros.

Dacă nu vom reuşi să scoatem statul din captivitate, dacă nu vom asigura o justiţie independentă şi europeană care să ducă la condamnarea celor corupţi, statul Republica Moldova va fi sortit la o degradare continuă, inclusiv din cauza nesoluţionării conflictului transnistrean.

Pornind de la conştientizarea acestui fapt, considerăm imperativ ca guvernarea să ceară şi să asigure condiţiile pentru evacuarea definitivă a trupelor Federaţiei Ruse, să elaboreze şi să aplice politici justificate de asigurarea drepturilor sociale pentru victime, să promoveze interesele cetăţenilor Republicii Moldova în procesul de identificare a soluţiilor de reglementare a conflictului.

Chemăm cetăţenii Republicii Moldova la luciditate, la conştientizarea gravităţii situaţiei, la mobilizare, solidarizare şi consolidarea în jurul forţelor politice capabile să lupte până la capăt pentru demnitate, adevăr, libertate şi pentru o ţară reîntregită.

xxx

Potrivit comentatorului politic, Oazu Nantoi, după ce „cineva” a organizat participarea la alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie, a 16728 de alegători de pe teritoriile ocupate, aşa cum se menţionează şi în decizia Curţii Constituţionale privind alegerile prezidenţiale, „dl Dodon, în calitate de preşedinte ales al RM, s-a grăbit să plece la Tiraspol şi a vorbit acolo cu un oarecare Krasnoselski”. „Singurul rezultat al vizitei lui Dodon în stânga Nistrului este faptul că la 18 februarie, la Tiraspol a fost emis un decret, nr. 129, prin care, ziua de 2 martie, este declarată „Ziua înfruntării marii agresiuni a Republicii Moldova împotriva regiunii transnistrene”, a declarat Nantoi, conform privesc.eu, după care a pus întrebarea „dl Dodon pe 2 matrie va fi aici, sau va pleca dincolo?”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor