Veteranii conflictelor armate de pe Nistru şi din Afganistan vor avea pensii de dizabilitate majorate
alte articole
În ajunul zilei comemorării celor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova care este marcată la 2 martie, în cadrul şedinţei de miercuri, Guvernul de la Chişinău a aprobat modificări şi completări la Legea asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne.
Potrivit proiectului, va fi majorată pensia de dizabilitate a veteranilor de război din rândul militarilor în termen, ca urmare a participării la conflictul armat din Afganistan şi acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova.
Astfel, pensia persoanelor încadrate în gradul de dizabilitate severă va creşte cu 1842 lei şi va constitui 3500 lei lunar, iar pensia persoanelor cu dizabilitate accentuată va fi de 2500 lei, cu o creştere de 1062 lei. Totodată, suma prevăzută pentru persoanele cu dizabilitate medie va spori de la 908 lei până la 1500 lei.
Notabil este faptul că în cadrul ceremoniei de comemorare a celor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova (1992) care a avut loc marţi la Chişinău, unde a participat şi premierul Pavel Filip, veteranii războiului de pe Nistru prezenţi la eveniment au afirmat că autorităţile îşi amintesc de ei doar o dată pe an, în ajunul zilei de 2 martie când se comemorează cei căzuţi în conflictul armat.
De menţionat că potrivit unimedia.info şi fostul ministru al Apărării Valeriu Troenco, veteran al războiului de pe Nistru susţine că evenimentele de comemorare din 2 martie sunt făcute foarte timid pentru a nu deranja Federaţia Rusă.
Premierul Pavel Filip, preşedintele Igor Dodon şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu,au depus joi flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”, însă nu au anunţat presa despre eveniment.
În războiul de pe Nistru au participat 28 de mii de combatanţi, militari şi rezervişti ai Armatei Naţionale, angajaţi ai MAI şi SIS, sute de voluntari şi civili. În conflictul armat şi-au pierdut viaţa circa patru sute de cetăţeni, iar aproximativ 1200 au fost răniţi şi traumatizaţi. Acest conflict s-a soldat şi cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populaţiei civile.