Poliţiştii din Moldova cu statut de agenţi constatatori vor primi adaosuri la salarii, din contul amenzilor aplicate

În scopul prevenirii actelor de corupţie întâlnite des în activitatea agenţilor constatatori din cadrul Poliţiei RM, Guvernul de la Chişinău a decis să le plătească adaosuri la salarii şi să le construiască apartamente de serviciu.
Ştefan Sârbu
02.03.2017

alte articole

Poliţişti din R. Moldova (facebook.com/profil MAI)
Ştefan Sârbu
02.03.2017

În cadrul şedinţei Executivului R. Moldova de miercuri, a fost aprobat Proiectul hotărârilor de Guvern cu privire la completarea unei hotărâri din 2016, dar şi a Regulamentului privind procedura de stimulare financiară a agenţilor constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Acesta prevede că angajaţii Poliţiei, cu statut de agent constatator, vor beneficia de un adaos la salariu, la fiecare trei luni, în mărime de 25% din suma amenzilor încasate la bugetul de stat, în rezultatul întocmirii proceselor verbale cu privire la contravenţiile atestate.

Astfel, la calcularea stimulării financiare trimestriale se vor lua în calcul doar amenzile încasate la bugetul de stat aplicate de agentul constatator în rezultatul proceselor contravenţionale irevocabile.

Potrivit Guvernului de la Chişinău, această prevedere are drept scop consolidarea şi eficientizarea capacităţilor de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul angajaţilor Poliţiei, prin adoptarea unui comportament integru şi asigurarea unui salariu motivant. De asemenea, existenţa factorului de risc de corupere a angajaţilor Poliţiei, cu statut de agent constatator, în exerciţiul funcţiunii sale, au stat la baza dezvoltării acestui mecanism de motivare financiară a poliţiştilor.

Adaosul la salariu urmează să responsabilizeze şi să motiveze angajaţii Poliţiei să atingă performanţe mai înalte, să respecte procedurile contravenţionale şi de întocmire a proceselor verbale cu privire la contravenţii şi să curme orice comportament corupător.

Toate aceste prevederi ale Regulamentului, privind procedura de stimulare financiară a agenţilor constatatori, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, al MAI, vor intra în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Menţionăm că MAI intenţionează să construiască şi blocuri cu apartamente de serviciu, pentru a asigura angajaţii cu spaţiu locativ pe perioada desfăşurării activităţii cu intenţia de a exclude problema privind lipsa spaţiilor locative prin iniţierea unui proiect de parteneriat public-privat.

În acest context, Guvernul RM a aprobat în şedinţa din 1 martie Proiectul cu privire la trecerea unor terenuri din domeniul public în domeniul privat al statului şi modificarea destinaţiei acestora din terenuri cu destinaţie specială în terenuri pentru construcţie.

Amintim că potrivit unui raport al organizaţiei Transparency Internaţional făcut public în luna noiembrie 2016 Moldova ocupă locul al doilea între ţările europene şi eurasiatice, în ceea ce priveşte neîncrederea cetăţenilor în eforturile guvernării de a combate corupţia.

Fiind întrebaţi dacă pe parcursul ultimelor 12 luni au dat mită, cel puţin în una din instituţiile, domeniile cuprinse în cercetare - poliţie, justiţie, ocrotirea sănătăţii, educaţia, documentarea populaţiei, oferirea îndemnizaţiilor de şomaj, alte servicii sociale - 42% dintre interlocutorii din Moldova au răspuns afirmativ, acest indicator fiind cel mai înalt din regiune. Corupţia uzuală este mai răspândită în domeniul educaţiei - 55% dintre cei care au contactat instituţia, au plătit neoficial, în ocrotirea sănătăţii - 42%, iar în poliţie 39%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor