Fost asociat al lui Vîntu, judecător la CCR

USL şi-ar mai putea instala un om la Curtea Constituţională, odată cu plecarea judecătoarea Iulia Motoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), la începutul anului viitor.
Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni, iunie 2012 (poză de arhivă) (Epoch Times România)
Epoch Times România
15.10.2013

USL şi-ar mai putea instala un om la Curtea Constituţională, odată cu plecarea judecătoarea Iulia Motoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), la începutul anului viitor.

Iulia Motoc va deveni judecător la CEDO, preluând postul lăsat vacant de judecătorul Bârsan. Locul ce va rămâne liber la Curtea Constituţională (CCR) după plecarea Iuliei Motoc, prognozată a avea loc la începutul anului viitor, va reveni PSD, ceea ce ar urma sa schimbe actuală majoritate la Curtea Constituţională, în defavoarea lui Băsescu şi în favoarea USL.

Iulia Motoc a fost desemnată în 2010 judecător al CCR, nominalizată fiind de coaliţia PDL-UNPR fiind unul dintre cei 4 judecători, din 9 câţi are CCR-ul, numiţi fie direct de preşedintele Traian Băsescu, fie pe filiera PDL. Din restul de 5 judecători, 4 au fost nominalizări ale USL şi unul a fost propus de UDMR. După nominalizarea Monei Pivniceru din partea PNL, în martie, următoarea nominalizare, după plecarea Iuliei Motoc, ar urma sa vină dinspre PSD.

Favoritul pentru postul Iuliei Motoc este senatorul Ioan Chelaru, PSD

Surse din PSD, citate de evenimentul zilei, susţin că Ioan Chelaru ar fi "singurul candidat care îndeplineşte condiţiile cerute de lege - pregătire juridică superioară şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior, potrivit prevederilor din legea de organizare a CCR."

Credibilitatea lui Chelaru însă este una cel puţin controversată.

Ioan Chelaru, profil de politician

Unul dintre cei mai bogaţi parlamentari de Neamţ

Senatorul PSD Ioan Chelaru este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari nemţeni, informa acum un an Monitorul de Neamţ, publicând o listă (aproximativă) a proprietăţilor deţinut de senator: vilă, apartament, spaţiu comercial, casă de vacantă şi terenuri cât cuprinde.

Ca şi colegul său de partid, Adrian Năstase, alesul nemţean este un iubitor de artă. Conform decalaraţiei de avere, se mândreşte cu o colecţie formată din 20 de tablouri, 10 statuete şi 10 vase ornamentale.

Chelaru deţinea, de asemenea, acţiuni la două societăţi comerciale. La SC Nord Est Radio Chelaru deţinea 90 de părti sociale cu o valoare la zi de 9.000 de lei, iar la Theta Roman SRL (firmă aflată se pare în lichidare la finele lui 2012) deţinea 3.000 de acţiuni cu o valoare de 45.000 lei.

Fost asociat cu SOV

Deşi Chelaru afirma că legăturile lui cu SOV se rezumă la faptul că sunt concetăţeni (ambii sunt din Roman) şi la faptul că, în calitate de avocat, l-a reprezentat pe Sorin Ovidiu Vantu doar în procesele de divorţ şi partaj, numele lui Chelaru apare şi el în afacerea FNI. Chelaru a pus, se pare, umărul, la înfiinţarea Gelsor, societe ce a emanat faimosul FNI, care "lucrat" pentru zeci de mii de români, nenorocindu-i în timp ce aceştia "dormeau".

În Decizia 2098 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, numele senatorului Chelaru este pomenit în două rânduri. „La data de 22.09.1993 a luat fiinţă SC Bursa Gelsor SRL, cu asociat unic numitul Vîntu Sorin Ovidiu (...) cu obiect de activitate intermedierea de titluri de valoare - cumpărare şi vânzare sau drepturi derivând din acestea şi desfăşurarea de activităţi conexe. La data de 27.04.1994 au fost cooptaţi că asociaţi numiţii Vîntu Angelica, Andrei Ion, Teodorescu Gheorghe şi Chelaru Ioan, devenind societate comercială pe acţiuni, adică SC Bursa Gelsor SA, pentru ca la data de 25.09.1994 societatea să-şi schimbe schimbe sediul în Bucureşti. (...) La data de 6.06.1995 şi acţionarii Teodorescu Gheorghe şi Chelaru Ioan au cedat acţiunile deţinute la SC Bursa Gelsor SA către SC Societate Generală de Investiţii SRL care dobândeşte astfel 88% din capitalul social al societăţii. La data de 13.06.1995 denumirea societăţii s-a schimbat în SC GELSOR SA, se arată în Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, citată de Monitorul de Neamţ.

Duşman al ANI şi DNA

Nu este nici un secret că ANI şi DNA au nemulţumit grav USL-ul, întocmind dosare multor baroni locali şi declarând incompatibili cu funcţia mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene PSD şi PNL. Atât stâlpul PSD-ului, Liviu Dragnea cât şi Preşedintele Senatului, Crin Antonescu - PNL, au acuzat în varii rânduri cele două instituţii că acţionează la comandă politică, persecutând pe nedrept aleşii USL. Chelaru a fost unul dintre cei care au criticat aprig cele două instituţii care îi vânează pe corupţi.

"Cred că noul procuror DNA (...) trebuie să şteargă de pe imaginea instituţiei ideea că aceasta face parte dintr-un sistem politizat, că mulţi dintre procurori execută comenzi politice, dosare la comandă politică, că se fabrică probe într-un sens sau în altul, în acuzare sau în apărare, şi multe alte lucruri", declara Chelaru în iunie 2012.

Chelaru a organizat şi un atac împotriva ANI, prin transmiterea, către comisiile de specialitate ale Senatului, a unui raport întocmit de Curtea de Conturi în iunie 2011, un raport care acuză această instituţie de "nereguli ce au generat un prejudiciu de peste 500.000 de lei, în perioada 2008 – 2010, informează Evenimentul zilei.

O pierdere pentru PSD, un câştig pentru "naţiune"

Senatul va decide asupra nominalizării noului judecător CCR fie la sfârşitul lunii decembrie, fie la începutul lui februarie 2014 (după vacanţa parlamentară de iarnă), contactat de Gândul, senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat că, "dacă se va pune problema", se gândeşte "serios la o astfel de eventualitate."

Conducerea PSD din teritoriu aplaudă cinstea de care va avea parte Chelaru, dacă va fi numit la CCR, însă deplânge plecarea lui din sânul organizaţiei judeţene de partid.

”La experienţa profesională a domnului senator, ce aş mai putea adăuga eu? Evident că ar fi cea mai bună alegere posibilă şi asta nu doar pentru faptul că este membru PSD ci mai ales pentru bagajul colosal pe care îl are în ceea ce priveşte administraţia şi Dreptul. Ar fi o mândrie pentru PSD Neamţ ca din mijlocul nostru să plece un om pe o astfel de funcţie, ar fi o onoare pentru întreg judeţul Neamţ. Ca preşedinte PSD însă – ca să fiu foarte sincer – un ochi îmi râde şi unul îmi plânge. Îmi plânge pentru că noi, ca partid, am pierde din rândurile noastre un specialist de asemenea calibru, un om politic cu atâta experienţă care, de atâtea ori, prin modul său documentat şi aşezat a fost, inclusiv în partid, acel factor de echilibru de care orice echipă are nevoie. Cu toate acestea, ce să zic? Asta e viaţa şi acest om merită din plin această funcţie”, a declarat deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor