CCR: scăderea pragului de prezenţă este constituţională dacă nu se aplică un an de la intrarea în vigoare

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (Epoch Times)
Epoch Times România
26.06.2013

Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât miercuri că este constituţională modificarea Legii de organizare şi desfăşurare a referendumului prin care a fost scăzut pragul de prezenţă în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

"CCR, cu majoritate de voturi, decide că respinge obiecţia de neconstituţionalitate (...) şi constată că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”, se menţionează în decizia CCR.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se transmite preşedintelui României.

La începutul lunii iunie, PDL a sesizat Curtea în legătură cu proiectul de lege privind scăderea pragului de prezenţă la referendum.

"Noi ne-am spus punctele de vedere, le cunoaşteţi, puncte de vedere pe fond, puncte de vedere pe procedură care ţin cont inclusiv de decizii ale Curţii care spun foarte clar cu cât timp, la o adică, ar putea fi făcute modificări în legislaţie înaintea unui referendum", declara atunci preşedintele PDL, Vasile Blaga.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a susţinut că proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum este "o lege care încalcă categoric Constituţia, motiv pentru care PDL o atacă la Curtea Constituţională".

"Este pentru prima dată când Opoziţia este unită în marea majoritate. Toate cele trei partide de Opoziţie, PDL, ca principal partid de Opoziţie, s-au alăturat UDMR şi PP-DD. Avem peste 80 de semnături pe care le-am strâns pentru a ataca la CCR, iar atacul este foarte simplu. Ne uităm numai la Decizia 731/2012 a Curţii unde se spune foarte clar: condiţia de desfăşurare a unui referendum este constituţională în măsura în care participarea la referendum este asigurată de cel puţin jumătate plus 1 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Deci, dacă există o decizie a Curţii, dacă există o prevedere clară în Constituţie unde se spune că suveranitatea naţională aparţine poporului român care şi-o poate exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum, încercarea de a modifica acest prag încalcă atât prevederile articolului 1, cât şi decizia Curţii Constituţionale", a declarat Mircea Toader la sfârşitul lunii mai.

Camera Deputaţilor a adoptat în plen la 29 mai proiectul privind modificarea Legii referendumului, prin care s-a stabilit un cvorum de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai puţin de 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor