Fondurile de pensii private, vizate de naţionalizare? NN trage un semnal de alarmă. PSD infirmă

Fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii că, în ultimele săptămâni, în spaţiul public a avut loc discuţii privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii.
Ana Ion
12.04.2017

alte articole

. (Epoch Times România)
Ana Ion
12.04.2017

UPDATE: Adrian Dobre, purtatorul de cuvant al PSD si secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat miercuri la Antena 3 ca "nu se pune problema nationalizarii pensiilor private".

* * *

NN, cel mai mare fond de pensii private din România, şi-a avertizat clienţii despre existenţa unor discuţii publice privind o eventuală naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat acestora să se implice activ, relatează digi24, citând profit.ro.: "Drepturile tale pot fi influenţate de decizii politice", a transmis NN.

"În ultimele săptămâni, au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari.

De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe. Sperăm ca aceste detalii să contribuie la o mai bună informare despre pensia ta viitoare. În eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul tău la proprietate asupra acestor bani. De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispoziţie (site, mass-media, e-mail), te vom ţine la curent cu informaţiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii”, le-a transmis NN clienţilor săi.

Potrivit sursei citate, naţionalizarea pensiilor private a fost pusă recent pe piaţă de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, vestea fiind negată vehement de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.

„Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, şi eu am transmis mesaje în acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere. Deci, este un semnal foarte bun, evoluţiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II”, a declarat Ştefan, la începutul lunii.

Declaraţiile ministrului veneau în contextul în care într-un comunicat de presă datat 1 aprilie, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu vorbea despre „un asasinat financiar” şi despre scenariul naţionalizării Pilonului II de pensii.

"Denunţ un asasinat financiar cu autor... cunoscut! În culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discută din ce în ce mai apăsat de naţionalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar. Consecinţele pentru milioane de români ar fi dramatice. (...)

Conform unei modelări făcute de un studiu al Expert Forum, evoluţia pensiilor în cazul naţionalizării pilonului II, pe termen mediu şi lung, este următoarea: 2032- pensiile vor fi mai mici cu o treime faţă de evoluţia normală, fără naţionalizare; 2040: pensia medie va reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Ca să vă faceţi o imagine pensia medie în 2016 a fost de 931 lei, la un salariu mediu pe economie de 3131 lei. Deci, pensia medie este aproximativ 30% din salariu mediu pe economie. Dacă pilonul II se confiscă, atunci pensia medie va mai reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Adică în momentul de faţă ar trebui să trăiţi cu o pensie de 532 lei", declara Predoiu.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor