Şeful Consiliului Fiscal: E o iluzie să crezi că nivelul de trai poate creşte majorând salarii prin lege

Este pur şi simplu o iluzie să crezi că poţi creşte nivelul de trai al românilor majorând salariile prin lege, fără a avea însă susţinere în economie, a tras un semnal de alarmă şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Ionuţ Dumitru. 3 Aprilie 2015
Ionuţ Dumitru. 3 Aprilie 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Noua lege a salarizării unitare pregătită de Guvernul Grindeanu nu este deloc pe placul preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care, într-un interviu acordat RFI, atrage atenţia că impactul bugetar este enorm, între 32 şi 39 de miliarde de lei pe următorii patru ani.

"E nevoie de o lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, în primul rând pentru a face ordine în sector şi a stabili nişte principii clare după care se face salarizarea în sectorul public. Însă de la acest deziderat care trebuie rezolvat şi până la legea pe care o vedem acum şi care are un impact bugetar foarte mare e cale lungă. Pe lângă rezolvarea unor inechităţi în sistem, trebuie să ne gândim şi la impactul bugetar pe care legea îl are, iar impactul bugetar, aşa cum vedem la o primă estimare, este undeva între 32 şi 39 de miliarde de lei pe următorii patru ani, o cifră care, indiferent cum ne-am uita la ea, este o cifră foarte mare, chiar imensă, aş spune, undeva în jur de 4% din PIB. Principala îngrijorare este impactul bugetar", a declarat Ionuţ Dumitru.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertizează că trebuie să ne fie foarte clar tuturor: "creşteri de salarii doar prin Ordonanţe de Guvern sau Hotărâri de Guvern sau legi, fără să aibă susţinere în economie sunt o iluzie. Să credem că nivelul de trai, salariile pot creşte foarte rapid doar printr-o decizie discreţionară e pur şi simplu o iluzie".

"Trebuie să conştientizăm că oricum, nivelul de cheltuieli sociale în ultimii doi-trei ani a crescut destul de mult, iar în momentul de faţă România cheltuie destul de puţini bani pentru investiţii. Deci practic, în ultimii ani au scăzut taxele, am pierdut cam 2% din PIB venituri din taxe şi impozite, după reducerile succesive de TVA în special. În acelaşi timp, au crescut salariile şi pensiile destul de rapid, iar consecinţa a fost una destul de clară şi anume reducerea investiţiilor", a mai precizat Ionuţ Dumitru.