Poliţiştii se revoltă. MAI-ul acuzat că i-a ţepuit

Teoretic garant al respectării legii şi al asigurării ordinii în societate, MAI încalcă drepturile propriilor săi angajaţi, înşelându-i pe aceştia la salariu, susţin oamenii în uniformă ieşiţi astăzi să protesteze la MAI şi Guvern.
Loredana Diacu
16.03.2017

alte articole

Protestul Politistilor impotriva MAI (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
16.03.2017
Se încarcă player-ul...

Peste 1000 de poliţişti au protestat miercuri în faţa Ministerului de Interne şi, ulterior, în faţa Guvernului, revoltaţi de faptul că în loc să le apere interesele MAI-ul a încalcat legea şi le-a dat... ţeapă cu banii de salariu.

În ce constă ţeapa? Ei bine, în loc să aplice Hotărârea de Guvern 1/2017 care prevede, la art. 1, că "Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 1.450 lei lunar, (…)”,MAI a lăsat salariile de funcţie ale poliţiştilor la circa 500 - 592 de lei pe lună iar diferenta până la 1.450 de lei a fost acoperita cu sume compensatorii, practic, un fel de ajutor de stat, a explicat pentru Epoch Times, liderul Sindicatului Poliţiştilor ''Diamantul''

Pare un simplu artificiu de calcul, la prima vedere, dar nu e. Pe lângă faptul că MAI a încălcat legea, poliţiştii sunt păcăliţi în stil mare căci sporurile li se calculează la nivelul salariului de funcţie, cel de 500 - 600 de lei.

"La momentul de faţă, suntem în anul 2017, poliţişti, jandarmi, pompieri suntem plătiţi la nivelul lui 2009 şi deşi MAI ne minte că ne-a ridicat salariile, în fapt, dumnealor le-au ridicat printr-un sistem foarte ciudat, aşa- numitele sume compensatorii care sunt un ajutor de la stat. Noi la momentul de faţă în Poliţia Română suntem asistaţi social. Salariile noastre reale de funcţie sunt de 3 ori mai mici decât salariul minim pe economie!

95% din personalul MAI ar fi trebuit să aibă, conform HG 1/ 2017, 1450 şi au în realitate salariu de funcţie fără ajutorul insultător dat de Guvern între 500 şi 592 lei. Frauda se vede în calculul sporurilor. Sporul de noapte, de exemplu, este calculat la nivelul salariului mic din 2009, aşa ne-am dat noi seama că am fost păcăliţi", a declarat pentru Epoch Times Emil Păscuţ.

Astfel, în opinia liderului sindical, începând din martie de când trebuia să se aplice legea, agenţii de poliţie au fost păcăliţi cu între 1000 şi 1500 de lei/persoană, bani pe care ar fi trebui să-i ia dacă legea se aplica corect, ceea ce nu s-a întâmplat. Având în vedere că în sistem sunt cam 78 000 poliţişti şi per total MAI are 128.000 de angajaţi, suma pe care MAI a economist-o pe spatele poliţiştilor este enormă.

Două paie la trei măgari. Problema e mai mare decât pare

Potrivit lui Emil Păscuţ, nu doar angajaţii MAI au fost ţepuiţi cu banii, aceeaşi problemă fiind şi la MApN şi în Administraţia Penitenciarelor. Motivul pentru care MAI a făcut asta ar fi puţinătatea bugetului din care, reamitim, Guvernul Grindeanu trebuie să onoreze numeroasele promisiuni făcute de Dragnea electoratului.

"Problema mare e lipsa banilor şi nu doar pentru MAI, ci şi pentru MApN şi Administraţia Penitenciarelor. Suntem 250.000 de oameni. Asta nu vor dumnealor să facă, nu pot să ne dea HG 1/ 2017 că sunt obligaţi să le dea şi celor din MApN pe care i-au înşelat şi în 2016 şi în prezent, la fel ca şi pe ANP", spune Păscuţ, în timp ce un poliţist de lângă el izbucneşte revoltat: "La primari au avut să le dea 30% şi la preşedinţii de consilii judeţene?"

"Marea problema e că încearcă să împartă 2 paie la 3 măgari, dar odată ce dai o lege trebuie să o respecţi. Noi suntem oameni ai legii, e culmea culmilor ca să se încerce ca nouă să nu ni se aplice o lege când noi suntem chemaţi în stradă să o aplicăm!'", adaugă liderul sindical.

Ministerul pe modelul: "Vă dau o sută de lei"

După ce s-au mobilizat în stradă cu bannere, pancarte, vuvuzele, fanfară şi presă, oamenii legii au fost invitaţi la negocieri la MAI, negocieri unde reprezentanţii ministerului au pretins că au respectat legea şi, pe modelul patentat de Ceauşescu din balcon, le-au oferit poliţiştilor încă între 100 şi 300 de lei la salariu, lucru considerat insultător e parte din liderii sindicali.

Protestul Politistilor in fata MAI (Florin Chirila/Epoch Times)
Protestul Politistilor in fata MAI (Florin Chirila/Epoch Times)

"Ni s-a spus să avem înţelegere, că pleacă doctorii din ţară, profesorii din ţară, că sunt constrângeri bugetare... Noi nu cerem acum măriri salariale, vrem doar să se respecte HG 1/2017, vrem să muncim la nivelul lui 2017 şi să fim plătiţi la nivelul anului 2017", spune Păscuţ, care a catalogat negocierile ce au durat circa 2 ore şi jumătate o păcăleală.

Trădaţi de ai lor

Paradoxal sau nu, unii dintre liderii poliţiştilor au "ţinut cu ursul", cu alte cuvinte au fost de acord să legitimeze un comunicat din 10 martie în care MAI susţinea că a ridicat nivelul salariilor la 1450 de lei, ceea ce e pe jumătate minciună, potrivit spuselor lui Păscuţ, în condiţiile în care 2/3 din salariul de funcţie al agenţilor de poliţie sunt acele sume compensatorii, practic, ajutor social.

Cei care au pactizat cu ministerul ar fi Dumitru Coarnă de la SNPPC, Vasile Lincu de la Pro Lex, Florin Vîlnei de la Sed Lex şi Babuş de la F.S.D.P.R. ”Alexandru Ioan Cuza.”

MAI pe modelul PCR. Două tipuri de PCR

Şi dacă tot a încercat MAI-ul să ofere 100 de lei în plus la salariu, aşa cum a încercat cândva Ceauşescu în balcon, se pare că aceasta nu e singura practică de tip PCR din minister care-i nemulţumeşte pe poliţişti.

"Sunt poliţist din anul 2003. AM lucrat în MAI în aparatul central şi, la un moment dat, mi s-a făcut ruşine că lucrez acolo şi nu lucrez în stradă şi atunci m-am mutat în stradă, în anul 2010 şi pentru mine a fost o onoare, a fost o onoare pentru că am întâlnit oameni cu adevărat simpli, foarte bine pregătiţi, am întâlnit poliţişti adevăraţi care nu dau doi bani la un moment dat pe dispoziţiile ilegale ale şefilor şi care merg până la capăt pentru a-şi face meseria. Acei oameni pentru mine au fost şi sunt nişte modele în viaţa. Din păcate, aceşti oameni sunt obstrucţionaţi chiar de către cei care îi conduc, chiar de către şefii lor din MAI şi Poliţia Română, oameni plini de grade şi de funcţii nemeritate", a tras semnalul de alarmă Firicel Alexandru, vicepreşedinte DIAMANTUL.

După 13 ani de muncă în sistem, Firicel spune că cele mai mari nemulţumiri ale sale se leagă de legislaţia proastă şi de lipsa de respect a conducătorilor la adresa legilor actuale, aşa strâmbe şi chinuite cum sunt.

"Avem o legislaţie comunistă, nu trebuie să ne ferim să o spunem. Se vorbeşte despre dispoziţiile legale ale şefilor dar nimeni nu le cunoaşte pentru că cei mai mulţi şefi sunt atât de laşi încât le e frică să scrie o dispoziţie. Cei mai mulţi şefi au ajuns acolo prin împuterniciri şi prin relaţii – PCR, cum le spunem popular – Pile, Cunoştinţe şi Relaţii. Şi le aşa de frică să nu piardă scaunul acela, încât sunt dispuşi la orice compromis, inclusiv cum este acum cu aplicarea HG nr 1/2017. Se invocă lipsa de bani. Păi cum poţi să spui că nu ai bani când tu ai semnat pentru acea HG. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Dar, asta dovedeşte încă odată că suntem conduşi de incompetenţi şi necompetenţi – persoane aflate în incompatibilitate, persoane aflate în necunoştinţă de cauză", spune Firicel.

Ce va urma?

Proteste peste proteste, dacă MAI nu va respecta legea şi nu va da curs cererilor lor, respectiv majorarea lefurilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim de 1.450 de lei, şi nu la cel din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor