FMI prezintă nota de plată a programului PSD: Cost suplimentar de 5,5% din PIB [video]

Programul de guvernare PSD ne costă scump. După cum era de aşteptat, PIB-ul României nu este destul de mare pentru a acoperi toate măsurile cu care social-democraţii au defilat fastuos în timpul campaniei electorale.
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
18.03.2017

Implementarea tuturor măsurilor din programul de guvernare promise în campania electorală de PSD ar prezenta un cost suplimentar de 5,5% din PIB până în 2020, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Reza Baqir.

„Am făcut nişte calcule ilustrative pentru a vedea care este impactul asupra deficitului fiscal dacă toate măsurile care au fost anunţate înainte de alegeri vor fi implementate de către Guvern. Aici, în afară de legea salarizării unitare, mă refer la măsuri incluse în programul de guvernare care se referă la reducerea cotelor de asigurări de sănătate, cotei de contribuţii de asigurări sociale, la introducerea unui impozit pe veniturile persoanelor fizice diferenţiat, pe o reducere a cotei de TVA, dividendele întreprinderilor de stat şi TVA zero pentru imobiliare - dacă toate aceste măsuri sunt implementate, conform calculelor noastre, impactul în perioada 2017 -2020 ar fi un cost suplimentar de 5,5% din PIB”, a declarat oficialul FMI.

În acelaşi timp, Reza Baqir a ţinut să sublinieze că estimările prezentate nu au luat în considerare efectele de runda a doua.

„Motivul pentru care nu am inclus aceste efecte de runda a doua este că nu putem face o estimare corectă a acestora decât după ce cunoaştem întregul pachet. Estimarea pe 2017 conţine efectele de runda a doua, dar pentru 2018 şi ceilalţi ani în costul acestor măsuri de 5,5% din PIB nu am inclus aceste efecte de runda a doua”, a explicat şeful misiunii FMI.

Deficit mai mare de 3%

„Pentru anul acesta, estimăm că, dacă nu se iau alte măsuri în afară de cele incluse deja în buget, deficitul proiectat va fi de 3,7% din PIB. În timp ce deficitul este proiectat la 3,7% într-un scenariu în care politicile nu se modifică, vedem unele probleme care se configurează anul viitor. După estimările noastre, noi proiectăm că deficitul anului viitor va ajunge la 3,9% din PIB.

Aş vrea să precizez că estimările noastre pentru anul viitor se vor modifica odată ce se vor purta discuţiile pe bugetul 2018. Informaţiile noastre la acest moment se bazează pe ceea ce s-a inclus cu privire la anul 2018 în bugetul anului 2017 şi pe efectele unor politici care sunt deja luate în considerare, cum ar fi majorarea punctului de pensie care trebuie să intre în vigoare în cursul acestui an”, a arătat Baqir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor