Germania investighează trei cazuri de spionaj în favoarea Chinei

(Captură Foto)

Raidurile au fost efectuate la casele şi birourile celor trei persoane, într-un moment în care Berlinul se confruntă cu presiune în dosarul Huawei, compania chineză considerată de SUA un risc de securitate naţională.

Autorităţile germane au percheziţionat locuinţele şi birourile a trei persoane suspectate de spionaj pentru guvernul chinez, au declarat joi oficialii, fără să dea vreun detaliu despre identităţile suspecţilor sau natura presupusului spionaj.

"Este o anchetă preliminară împotriva a trei persoane cunoscute", a declarat Markus Schmitt, un purtător de cuvânt al procurorului federal german, Peter Frank. Niciunul dintre cei trei nu a fost arestat, a spus el.

Raidul survine pe fondul unei dezbateri intense la Berlin cu privire la relaţia ţării cu Huawei, gigantul tehnologic chinez despre care Washingtonul spune că este folosit pentru spionaj de Partidul Comunist Chinez.

Joi, cancelarul Angela Merkel s-a întâlnit cu parlamentarii de rang înalt din partidul său, ca parte a eforturilor continue de a rezolva disputa privind participarea sau blocarea companiei Huawei din licitaţiile pentru reţeaua mobilă 5G a Germaniei.

Germania a fost îngrijorată de ameninţarea reprezentată de hackerii chinezi care încearcă să fure informaţii de la companiile, facilităţile de cercetare şi ministerele ţării. Dar în cazul în care se găsesc suficiente dovezi în cazul celor trei, incidentul ar fi printre singurele din ultimii ani în care este implicată HUMINT - operaţiuni de spionaj uman, de modă veche.

Oficialii germani au analizat probele adunate în percheziţiile care au fost efectuate miercuri dimineaţă la nouă locuinţe şi birouri din Bruxelles şi Berlin, precum şi în landurile germane din Baden-Württemberg şi Bavaria, a precizat Schmitt.

Schmitt a spus că serviciul de informaţii chinez este implicat în dosar.

Der Spiegel, care a raportat pentru prima dată incidentul, a spus că cele trei persoane vizate erau suspectate d e transmiterea de informaţii private către Ministerul Securităţii din China.

Der Spiegel a raportat că unul dintre cei trei este un cetăţean german care a lucrat ca diplomat pentru Uniunea Europeană până în 2017, când a trecut la o cunoscută companie de consultanţă. Celelalte două persoane lucrează pentru o companie de consultanţă diferită, se arată în raport.

Deşi unele dintre proprietăţile percheziţionate sunt la Bruxelles, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene din Bruxelles a declarat, joi, că niciunul dintre spaţiile sale nu a fost percheziţionat. Ea a mai spus că nu a primit nicio cerere de a lucra cu autorităţile germane sau de a furniza vreo dovadă.

„Nu s-au efectuat percheziţii în spaţiile clădirilor noastre, nu am fost contactaţi de autorităţile germane”, a declarat purtătorul de cuvânt, Virginie Battu-Henriksson.

China este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Germaniei, iar cele două ţări colaborează în dosare internaţionale precum schimbările climatice şi poartă discuţii periodice la nivel guvernamental, în ciuda dictaturii exercitate de către partidul-stat şi a practicilor neloiale concurenţiale din cadrul OMC.

Însă relaţia dintre cele două state a fost analizată de când chinezii au achiziţionat mai multe companii tehnologice germane în 2016. Anul viitor, agenţia internă de informaţii din Germania a acuzat China că a folosit linkedin şi alte site-uri de socializare pentru a spiona guvernul de la Berlin, acuzaţie pe care Beijingul a negat-o.

În urmă cu un an, Polonia a arestat două persoane, inclusiv un angajat chinez al Huawei, şi le-a acuzat că spionau pentru Beijing. Serviciul de inteliggence al Cehiei a publicat şi el un comunicat prin care se arată că Beijing-ul este unul dintre marile riscuri de securitate pentru ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe