Scandalul furtului de la Federal Reserve se adânceşte. Apare un chinez misterios

Cu câteva zile în urmă ştirea că un cont al Băncii Centrale din Bangladesh la Federal Reserve a fost spart a făcut înconjorul lumii. Tot felul de amănunte bizare au ieşit la suprafaţă în cadrul anchetei.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
21.03.2016

Pe 5 februarie, New York Fed a fost atacat de hackeri (aparent de origine chineză) care au furat aproape 100 milioane de dolari din conturi care aparţin Băncii Centrale din Bangladesh. Povestea devine tot mai fascinantă pe zi ce trece.

Banii au fost direcţionaţi către Filipine, unde au fost vânduţi pe piaţa neagră şi vărsaţi în “cazinouri locale”. După ce au fost spălaţi în în acest mod, banii au fost trimişi înapoi aceluiaşi broker FX de pe piaţa neagră, care i-a transferat imediat în “conturi bancare din străinătate”, la numai câteva zile.

Practic, hackerii au obţinut codurile SWIFT al Bangladeshului şi au bombardat New York Fed cu cereri pentru fonduri din rezervele FX ale ţării. Fed-ul a refuzat să aprobe transferuri separate în valoare de aproximativ 870 milioane de dolari, dar cele aproximativ 100 de milioane le-au scăpat printre degete.

Patru cereri pentru transferuri în valoare totală de 81 milioane de dolari au fost acceptate, în timp ce al cincilea a fost blocat atunci când hackerul sau grupul de hackeri a făcut o cerere ca o sumă de 20 milioane de dolari să fie trimisă către un ONG imaginar numit Shalika Foundation. Totuşi, în cerere a fost scris din greşeală cuvântul “fandation” în loc de “foundation”, ceea ce a dus la blocarea transferului.

Conform ziarului Philippine Daily Inquirer, banii furaţi au fost direcţionaţi spre conturile bancare a trei cazinouri printr-o sucursală a Rizal Commercial Banking Corp, din oraşul Makati. Comisia naţională pentru jocuri de noroc investighează incidentul.

Ulterior, au ieşit la iveală noi detalii despre ceea ce pare să fie o poveste foarte fascinantă.

În primul rând hackerul sau grupul de hackeri care a scris greşit cuvântul “foundation” nu au fost singurii care au făcut prostii. Cererile au venit într-o zi de vineri, lucru care ar fi trebuit să ridice suspiciuni deoarece, aşa cum scrie Wall Street Journal, “vineri este zi de weekend în Bangladesh şi birourile Băncii Centrale erau închise”.

Aşadar, “faptul că banii au fost viraţi unor conturi bancare personale din Filipine trage un semnal de alarmă” dar, aparent, nu şi faptul că totul s-a petrecut într-o zi de weekend.

De fapt, o eroare de imprimantă a fost cea care a alarmat Bangladeshul în privinţa furtului. “Zubair Bin Huda, un director al Băncii Centrale din Bangladesh, a găsit tava de la imprimantă goală atunci când s-a uitat în dimineaţa zilei de 5 februarie după confirmări privind tranzacţiile financiare SWIFT, care în mod normal sunt printate automat în cursul nopţii”, a raportat Bloomberg. “Deoarece era o zi de vineri – un weekend în Bangladeshul majoritar musulman – Huda a părăsit biroul în jurul orei 11:15 a.m. şi cerut colegilor săi să repare problema; totuşi aceştia avut nevoie de peste 24 de ore înainte să poată printa manual facturile, care au scos la iveală zeci de tranzacţii suspecte. Banca a intrat în stare de alertă şi s-a grăbit să oprească noile transferuri din contul său de la Federal Reserve Bank of New York care plecau către Filipine, Sri Lanka şi mai departe.”

Mai bizar, Huda a intrat în birou sâmbătă şi a descoperit un mesaj intermitent la terminalul care face legătură cu sistemul SWIFT. Mesajul era următorul: “Un fişier lipseşte sau a fost schimbat”. În cele din urmă, Huda a reuşit să pună lucrurile în mişcare şi echipa sa a descoperit “facturi care arătau că Federal Reserve Bank of New York a trimis Băncii Centrale din Bangladesh întrebări despre 46 de ordine de plată, în diferite mesaje”, conform Bloomberg.

Ei bine, atunci a fost momentul declanşării panicii deoarece era sâmbătă şi nimeni nu era la birourile NY Fed.

Oricum, o echipă specială a agenţiei filipineze ce luptă împotriva spălării bani a determinat că cineva trebuie să discute cu directorul sucursalei bancare unde au ajuns banii (Rizal Commercial Banking Corp). Directoarea se numeşte Maia Santos Deguito. “[Ea] a fost un jucător cheie deoarece, dacă nu ar fi fost cooperarea sa, nu s-ar fi putut depista furtul”, a declarat miercuri senatorul Serge Osmena, vicepreşedinte al comitetului filipinez care investighează incidentul.

Este “puţin“ suspect faptul că, în momentul în care au fost retraşi banii, nu funcţionau camerele de supraveghere cu circuit închis ale sucursalei bancare. Rizal nu a comentat imediat pe tema “chestiunii” camerelor de supraveghere.

Directoarea Deguito a decis în esenţă să rămână tăcută în cadrul unei audieri şi este de înţeles de ce a ales acest lucru. Aparent, ea a ignorat cererile Băncii Centrale din Bangladesh pentru a opri transferurile.

După ce banii au părăsit banca, aceştia au ajuns la două cazinouri şi “la un bărbat de origine chineză”, susţine Reuters.

“Aproximativ 29 milioane de dolari au ajuns într-un cont al Solaire, un cazino deţinut şi operat de Bloombery Resorts Corp, care este controlat de Enrique Razon, cel de-al cincilea cel mai bogat om din Filipine în 2015. Alte 21 milioane de dolari au ajuns într-un cont al Eastern Hawaii Leisure Co., o firmă de jocuri de noroc din nordul Filipinelor”. Şi, conform şefului comitetului de anticorupţie din cadrul Senatului filipinez, Teofisto Guingona, acolo s-a pierdut urma banilor deoarece “cazinourile sunt în afara jurisdicţiei legilor împotriva spălării de bani”.

Atunci, despre ce bărbat “chinez” este vorba? Ei bine, nu se ştie. Tot ce s-a aflat este că acesta a primit 30 de milioane de dolari în cash, în trei livrări separate printr-un broker FX numit Philrem Service Corp care, bineînţeles, nu a discutat cu reporterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor