Directorul agentiei de spionaj canadiene avertizeaza despre influenta puterilor straine asupra politicienilor

Richard Fadden, directorul Serviciului canadian de Informatii de Securitate (CSIS)
Richard Fadden, directorul Serviciului canadian de Informatii de Securitate (CSIS) (csis-scrs.gc.ca)

Seful agentiei de spionaj canadiene a facut la sfarsitul saptamanii declaratii tulburatoare despre oficialii canadieni aflati sub influenta unor guverne straine, dezvaluind o problema deosebit de delicata chiar la inceputul vizitei liderului chinez Hu Jintao la Ottawa.

Intr-un interviu pentru CBC News la inceputul acestei saptamani, Richard Fadden, directorul Serviciului canadian de Informatii de Securitate (CSIS), a declarat ca agentia de spionaj este preocupata de faptul ca unii politicieni municipali si ministrii ai cabinetelor din doua provincii se afla sub influenta unor guverne straine.

The Epoch Times a raportat pe larg in legatura cu eforturile depuse de regimul comunist chinez de a influenta politica interna si externa canadiana la diferite niveluri.

Fadden, care mai tarziu si-a retras unele dintre comentarii, a declarat ca agentia incearca sa gaseasca modalitati de a informa Consiliul Coroanei pentru a face provinciile constiente de problema.

Imediat dupa anuntul CSIS, premierul provinciei Ontario, Dalton McGuinty, a declarat ca directorul agentiei de spionaj ar trebui sa ofere mai multe detalii.

In interviul CBC, Fadden a declarat ca agentia este deosebit de ingrijorata cu privire la deciziile unor politicieni care pareau indreptate mai mult spre apararea interesului unor guverne straine decat spre promovarea binelui publicului canadian.

Cu trei ani in urma, fostul sef CSIS, Jim Judd, a rupt tacerea care invaluie in mod obisnuit CSIS pentru a indica faptul ca prioritatea principala a agentiei este China.

La un moment dat, Judd a declarat ca agentia isi cheltuie jumatate bugetul sau pentru contraspionaj cu China.

In mod similar, Fadden a subliniat ca regimul de la Beijing este directia spre care agentia aloca resurse considerabile.

El a avertizat ca regimul de la Beijing utilizeaza universitati si cluburi sociale pentru a se conecta cu diaspora din Canada si asteapta favoruri de la aceasta.

"Inviti pe cineva in tara. Platesti [pentru] excursia lor, si mai tarziu, atunci cand are loc un eveniment de interes particular pentru tara X, ii suni si soliciti persoanei sa ia o anumita atitudine in cadrul evenimentului ", a declarat Fadden pentru CBC.

Acest comentariu se aseamana izbitor cu informatii descoperite de The Epoch Times, care dezvaluie ca faptul ca numerosi studenti chinezi care au participat la demonstratia de bun venit a lui Hu Jintao la Ottawa in aceasta saptamana au fost mituiti sau constransi sa participe.

Fadden a afirmat ca cel putin cinci tari recruteaza viitori suporteri politici, iar China este cea mai agresiva, finantand cluburi universitare si utilizand ambasadele si consulatele sale.

Intr-un comunicat de presa ulterior Fadden si-a temperat comentariile, spunand ca nu a ridicat problema cu Consiliul de Coroana.

In rapoartele anterioare, The Epoch Times a analizat influenta oficialilor canadieni invitati in China in excursii si modul in care in unele cazuri pozitiile lor in chestiuni sensibile pentru regimulul chinez — de exemplu persecutia drepturilor omului sau vizitele lui Dalai Lama in Canada - s-au schimbat dramatic.

Printre cele mai recente exemple este cazul primarului capitalei canadiene, Ottawa, Larry O'Brien. O'Brien, intors dintr-o excursie in China in aceasta primavara, a decis sa retraga o proclamatie pentru Ziua Falun Dafa. Practicantii Falun Dafa, care practica meditatie si o disciplina de auto-imnubatatire centrata pe principiile Adevar, Compasiune, Toleranta, sunt grupul cel mai persecutat in China moderna.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe