FMI va acorda Ucrainei un împrumut de până la 18 miliarde de dolari

P. P.
27.03.2014

alte articole

(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)
P. P.
27.03.2014

Ucraina şi Fondul Monetar Internaţional au semnat, joi, acordul standby pentru un împrumut ce va fi cuprins între 14 şi 18 miliarde de dolari, conform şefului FMI, Nicolay Gueorguiev.

Delegaţia FMI se află la Kiev încă din data de 4 martie unde a purtat discuţii intense cu executivul ucrainean. Suma exactă a fondurilor ce vor fi oferite va fi stabilită după ce vor fi luate în considerare toate pachetele de ajutorare promise Ucrainei de comunitatea internaţională. Executivul de la Kiev mai poate primi încă 27 de miliarde de dolari într-o perioadă de doi ani cu anumite condiţii.

Conform acordului cu FMI, în Ucraina vor fi necesare o serie de reforme politice, precum crearea de noi legi pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri şi a transparenţei, noi eforturi în lupta împotriva corupţiei şi a evaziunii fiscale, structurări ale sectorului energetic şi a ale politicii monetare. Noile reforme vor trebui să aibă loc în conformitate cu cerinţele Băncii Mondiale.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au semnat deja un acord de ajutorare prin care vor acorda Ucrainei un pachet financiar de 1 miliard de dolari. Canada a anunţat că îi va oferi un pachet de ajutorare de 200 de milioane de dolari iar Japonia a promis că va oferi Kievului o asistenţă financiară în valoare de 700 de milioane de dolari sub diverse forme.

Acordul standby ar trebui să ajute autorităţile de la Kiev să completeze bugetul de stat şi să relanseze reformele economice ce au ca scop stabilizarea şi creşterea sustenabilă a economiei. Aceste noi schimbări ar trebui să reducă deficitul PIB-ului ucrainean cu 2,5% în doi ani.

Din cauza ratei de schimb ”anormale” a monedei ucrainene, hrivinia, şi a lipsei de competitivitate pe piaţa internă ce a blocat exporturile şi creşterea, Produsul Intern Brut al ţării a înregistrat o scădere de 9%, conform experţilor FMI.

Ucraina se va confrunta de la 1 mai cu o creştere de 50% a facturii la căldură ce va fi accentuată, cel mai probabil, şi de preţul gazelor ruseşti, Gazpromul anunţând o creştere provocată de datoriile adunate. În acest context, statul a decis oferirea unei subvenţii la energie pentru ucrainenii săraci ce a dus, împreună cu dezechilibrul fiscal al companiei de stat Naftogaz, la un deficit bugetar de 2%.

Pe lista de reforme propusă de FMI se află şi restructurarea Naftogaz. Compania de energie va trebui să-şi îmbunătăţească eficacitatea şi să-şi reducă presiunea pe care o aduce bugetului central.

După schimbarea de guvern de la Kiev, economia ţării se îndrepta spre un colaps total, iar premierul Arseni Iaţeniuc a cerut în repetate rânduri comunităţii internaţionale un ajutor financiar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor